Στις ράγες το πιο «πράσινο» τρένο

Στις ράγες το πιο «πράσινο» τρένο

143
Στις ράγες το πιο «πράσινο» τρένο

Σε λειτουργία τέθηκε η πρώτη αμαξοστοιχία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί για την κίνηση της υδρογόνο, σηματοδοτώντας κατά αυτό τον τρόπο πιο «καθαρές» σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα η αμαξοστοιχία «Coradia iLint», η οποία αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την γαλλική Alstom, ξεκίνησε την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου την εκτέλεση δρομολογίων μεταξύ των πόλεων Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde και Buxtehude στη βόρεια Γερμανία.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας, το «Coradia iLint» είναι εξοπλισμένο με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες μετατρέπουν υδρογόνο και οξυγόνο σε ηλεκτρική ενέργεια, απαραίτητη για την κίνησή του, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την πρόωση. Σημειώνεται ότι το «πράσινο» αυτό τρένο μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.

Η Alstom αναφέρει, παράλληλα, στην σχετική της ανακοίνωση ότι έως το 2021 σχεδιάζει να παραδώσει επιπλέον 14 τρένα μηδενικών ρύπων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι και άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την παραγγελία των εν λόγω τρένων, ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έως το 2022 το πρώτο τρένου υδρογόνου θα βρίσκεται στις ράγες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.