Ο σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού περνάει μέσα από τη Βραζιλία

Ο σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού περνάει μέσα από τη Βραζιλία

83
Ο σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού περνάει μέσα από τη Βραζιλία

Τον περασμένο Φεβρουάριο η China Merchants Port (CMP) κέρδισε την παραχώρηση του 90% των δικαιωμάτων του Τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Paranagua (TCP) στην Βραζιλία για τριάντα χρόνια, συντελώντας έτσι στο να ενισχυθούν οι εμπορευματικές ροές στην Βραζιλία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τερματικού Σταθμού, Luiz Antonio Alves, αναφερόμενος στην κινεζοβραζιλιάνικη σύμπραξη τόνισε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κινεζική επένδυση στον λιμένα θα φέρει την ανάπτυξη στη ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ο κ. Alves ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός απασχολεί αυτή τη στιγμή 1.000 εργαζόμενους, ενώ δημιουργεί και επιπρόσθετες 3.000 θέσεις εργασίας άμεσα συνδεδεμένες με τον τερματικό.

Με αυτό λοιπόν τον τρόπο και η βραζιλιάνικη Paranagua εντάσσεται στην φιλόδοξη πρωτοβουλία της Κίνας, Belt and Road που σκοπό έχει να αναπτύξει το εμπόριο και τις υποδομές κατά μήκος των αρχαίων διαδρομών του Δρόμου του Μεταξιού.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της κινεζικής διαχειρίστριας εταιρείας λιμένων επεσήμαναν πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ότι ο ασιατικός γίγαντας εξακολουθεί να επενδύει στην Βραζιλία παρά τους δύσκολους καιρούς που περνάει η οικονομία του, ενώ σχολίασαν ότι μέσω του TCP θα ενισχυθεί το διμερές τους εμπόριο.

Σημειώνεται τέλος ότι η επένδυση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2017 εξήχθησαν μέσω του τερματικού της Paranagua, 19 τόνοι σόγιας και καλαμποκιού, ενώ φέτος εκτιμάται ότι εν λόγω εξαγωγές θα ανέλθουν στους 20 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.