Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν «τρομοκρατούν» την Ινδία

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν «τρομοκρατούν» την Ινδία

107
Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν «τρομοκρατούν» την Ινδία

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στο Δελχί να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπει να διακινδυνεύονται τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του λιμένα Chabahar.

Το λιμάνι Chabahar βρίσκεται στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα στα νότια σύνορα με το Πακιστάν. Το 2016 το Ιράν και η Ινδία είχαν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για 10 έτη, σύμφωνα με την οποία η Ινδία αναλαμβάνει να εξοπλίσει και να διαχειριστεί δύο προβλήτες του λιμένα του Chabahar.

Η Ινδία επωφελείται ιδιαίτερα από την αναβάθμιση του λιμένα καθώς δημιουργείται μία νέα στρατηγικής σημασίας διαδρομή συνδέοντας Ιράν, Ινδία και Αφγανιστάν, παρακάμπτοντας το Πακιστάν. Η Ινδία θεωρεί επίσης εξαιρετικής σπουδαιότητας το εν λόγω λιμάνι, λόγω της εγγύτητάς του με τις δυτικές ακτές της ινδικής χερσονήσου, αλλά και λόγω του ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος στο λιμάνι Gwadar του Πακιστάν, ένα λιμάνι στο οποίο έχει επενδύσει η Κίνα.

Μέσα στα μελλοντικά σχέδια είναι επιπλέον η σιδηροδρομική σύνδεση του Chabahar με το Αφγανιστάν.
Ωστόσο με την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αποχωρήσει η χώρα του από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και η επιβολή των κυρώσεων στην Τεχεράνη διακινδυνεύεται η ανάπτυξη του λιμένα Chabahar.

Η Ινδία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξασφαλίσει κάποια εξαίρεση για το συγκεκριμένο λιμένα ώστε να μην υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις, ειδάλλως θα έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ ή θα υποχρεωθεί να αναστείλει τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο λιμένα, στον οποίο στοχεύει να επενδύσει πάνω απο $500 εκατ.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.