Διώρυγα του Παναμά: Ρεκόρ στις διελεύσεις πλοίων

Διώρυγα του Παναμά: Ρεκόρ στις διελεύσεις πλοίων

499
Διώρυγα του Παναμά: Ρεκόρ στις διελεύσεις πλοίων

Η νέα Διώρυγα του Παναμά υποδέχθηκε στις 30 Ιουλίου το 4.000ο πλοίο κατηγορίας Neopanamax. Πρόκειται για το «Maria Energy», πλοίο μεταφοράς LNG, το οποίο διέπλευσε τη Διώρυγα του Παναμά έχοντας ως προορισμό τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο κ. Jorge Quijano, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, δήλωσε ότι η σταθερή αύξηση της διέλευσης πλοίων κατηγορίας Neopanamax αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη των πελατών στις υπηρεσίες που παρέχονται από τη Διώρυγα, καθώς αποτελεί κομβικής σημασίας σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά μετά τη διέλευση του «Maria Energy» ακολούθησε το «Maran Gas Alexandria». Τα δύο πλοία, ελληνικών συμφερόντων, φαίνεται ότι φόρτωσαν LNG από τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου «Cheniere’s Sabine Pass» στη Λουϊζιάνα.

Πέραν της σημαντικής διακίνησης πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά, παρατηρείται συγχρόνως ένας αυξανόμενος όγκος LNG carriers που διασχίζουν τη συγκεκριμένη Διώρυγα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών που είχε θέσει αναφορικά με τη διέλευση των πλοίων μεταφοράς LNG κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων επιτρέπεται η διέλευση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με την άρση των περιορισμών αναμένεται να διέρχεται από τη Διώρυγα του Παναμά μεγαλύτερος αριθμός πλοίων μεταφοράς LNG, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καθυστερήσεις και οι αναμονές στο σημαντικότερο πέρασμα της Αμερικής.

Από τα 4.000 πλοία που έχουν διασχίσει έως σήμερα τη νέα Διώρυγα του Παναμά υπολογίζεται ότι το 52% αυτών ήταν containerships, το 27% πλοία μεταφοράς LPG και το 10% πλοία μεταφοράς LNG. Το υπόλοιπο 11% αφορά bulk carriers, car carriers και κρουαζιερόπλοια.

Φωτό- Βίντεο: pancanal.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.