Τα scrubbers αυξάνονται – η ζήτηση για τα ναυτιλιακά καύσιμα καταρρέει;

Τα scrubbers αυξάνονται – η ζήτηση για τα ναυτιλιακά καύσιμα καταρρέει;

227
Τα scrubbers αυξάνονται – η ζήτηση για τα ναυτιλιακά καύσιμα καταρρέει;

H ζήτηση για πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο αναμένεται να «καταρρεύσει» το 2020 με την εφαρμογή του κανονισμού του ΙΜΟ αναφορικά με το ανώτατο όριο εκπομπών αέριων ρύπων, αναφέρει το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή scrubbers στα πλοία αποτελεί σταδιακά μια λύση για καθαρότερο περιβάλλον και οι εταιρείες που παρέχουν τέτοιου είδους εξοπλισμούς έχουν δει τις παραγγελίες τους να εκτοξεύονται.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της Wartsila σε συνέντευξη που παραχώρησαν την Πέμπτη 19 Ιουλίου, επεσήμαναν ότι οι παραγγελίες για scrubbers κατά το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν σε αξία κατά $197 εκατ. μετά και την επίτευξη συμφωνίας με μεγάλο ευρωπαϊκό ναυτιλιακό κολοσσό.

Από την άλλη, οι μετοχές της  Alfa Laval, η οποία αποτελεί επίσης έναν σημαντικό προμηθευτή scrubbers, εκτοξεύθηκαν αρκετά την τελευταία εβδομάδα καθώς τα κέρδη της παρουσίασαν μια αυξητική τάση λόγω ενισχυμένων παραγγελιών το τελευταίο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε τα ακριβή στοιχεία σχετικά με τις παραγγελίες, αναλυτές αναφέρουν ότι η ζήτηση για scrubbers έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το πρώτο τρίμηνο έως σήμερα.

Προσφάτως η Alfa Laval ανακοίνωσε ότι αναμένει 5.000 πλοία να εξοπλιστούν με scrubbers, ενώ όπως ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας, Tom Erixon, ο αριθμός αυτός είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Εάν η Alfa Laval επαληθευτεί τότε η εφαρμογή συστημάτων μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία θα έχει μπει για τα καλά στη ναυτιλιακή ζωή εάν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με την Clarksons, ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος απαρίθμησε 94.000 πλοία για το 2017.

Φωτό: wartsila.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.