Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής

Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής

133
Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής

Την έκθεσή της αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής τα προσεχή δέκα χρόνια εξέδωσαν οι οργανισμοί OECD και FAO την Τρίτη 3 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των OECD-FAO η παγκόσμια γεωργική και αλιευτική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια «ποικιλομορφία» καθώς αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, θα εμφανίσουν μια μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, ενώ ανεπτυγμένες χώρες όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται ότι θα σημειώσουν χαμηλότερα ποσοστά αύξησης.

Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση αγροτικών προϊόντων αυτή θα χαρακτηριστεί από μια στασιμότητα αναφορικά με τα βασικά προϊόντα διατροφής κυρίως λόγω της σταδιακής μείωσης του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση θα επιφέρει μια μείωση των τιμών των βασικών αγροτικών προϊόντων.

Στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι οι παγκόσμιες εμπορευματικές ροές γεωργικών προϊόντων θα αυξηθούν μεν την επόμενη δεκαετία, κατά το ήμισυ δε σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Ο κύριος όγκος της αύξησης των εξαγωγών θα αφορά τις χώρες με εκτεταμένη «διαθεσιμότητα» καλλιεργήσιμης γης, κυρίως χώρες της Αμερικής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εισαγωγών θα παρατηρηθεί σε χώρες με υψηλό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, όπως στα κράτη της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.