Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία

Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία

539
Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία

Το YES to Shipping Forum, όπου αποτέλεσε τη λήξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

Κάλεσμα στους νέους Έλληνες να τολμήσουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι του Οδυσσέα, να «ανοίξουν πανιά» και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη ζωή τους απηύθυνε σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού έδωσαν το παρόν, με την Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής ναυτιλίας, να κλέβει την παράσταση.

Η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum & CEO της Navigator Shipping Consultants, υπογράμμισε πως σκοπός του YES είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους που ήδη σπουδάζουν ναυτιλιακά και όχι μόνο, να ανταλλάξουν απόψεις, «να δουλέψουν μαζί» με τα έμπειρα στελέχη της ναυτιλίας, έτσι ώστε να μεταλαμπαδευτεί η γνώση και να μπορέσει να γίνει η επιτυχής παραλαβή σκυτάλης από τους νεότερους για να υπάρξει μια συνέχεια αντάξια του ένδοξου παρελθόντος και παρόντος της ναυτιλίας μας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από Open Days & Daily Internships που πραγματοποιούνται σε ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και από τον ανοιχτό διάλογο που διεξάγεται στα Ποσειδώνια από το 2016.

DSC_0847

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της  Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα, το οποίο αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από αυτήν, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η βιωσιμότητα του κλάδου, δημιουργώντας προοπτικές ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας. Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποίηση των συνακόλουθων ωφελειών, οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής διάστασης, για τον τόπο μας».

Επίσης, ως γενική παρατήρηση, επεσήμανε ότι «τα πανεπιστήμια στην εποχή μας πρέπει να στοχεύουν στη διασύνδεση των σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγικών πυλώνων, στους οποίους θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι σημερινοί σπουδαστές τους, τα αυριανά επαγγελματικά στελέχη. Ιδιαίτερα ο τομέας της ναυτιλίας, έχοντας το προβάδισμα στην τεχνολογική εξέλιξη, στην περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων και στην ευέλικτη διοίκηση, είναι υπέρμαχος της καινοτομίας σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών του».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν και οι Αναστάσιος Παπαγιανόπουλος, πρόεδρος της BIMCO, και Γιώργος Προκοπίου, επικεφαλής του ομίλου Dynacom. Ο κ. Αναστάσιος Παπαγιανόπουλος προέτρεψε την κατάμεστη από περισσότερους από 1.000 νέους ανθρώπους αίθουσα να αφήσουν τη βολή τους και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να κάνουν τη δική τους Οδύσσεια, να τολμήσουν για να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπίου αποκάλυψε ότι έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκεται στη Γλυφάδα και το οποίο θα είναι ανοικτό στη νέα γενιά προκειμένου να έρθει σε επαφή και να μάθει τη ζωή στη θάλασσα. Στην ουσία θα είναι ένα εκπαιδευτικό πλοίο, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται να διατηρηθεί η ναυτική παράδοση της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια του Forum, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε τους ισχυρούς διαχρονικά και ιστορικά δεσμούς του ελληνικού λαού με τη θάλασσα, επισημαίνοντας  πως αδιαμφισβήτητα πρέπει  να αναπτυχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας όπως η ναυτιλία.

Το πρώτο πάνελ του Yes to Shipping Forum ξεκίνησε υπό το συντονισμό του Γιώργου Τεριακίδη, Regional Business Development Manager – DNV GL ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα  στον Νικόλαο Βενιάμη, CEO –  Starboard Shipping and Trading, Director – GOLDEN UNION, την Ιωάννα Προκοπίου, Managing Director –  Prominence Maritime S.A. & Sea Traders S.A, τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, Principal – Common Progress Compania Naviera  S.A. και τον Βασίλη Σακέλλη Managing Director – Alassia Newships Management Inc. Ο κ. Γιώργος Τεριακίδης παρακίνησε τους νέους να εκμεταλλευτούν τις πλύστες ευκαιρίες που τους δίνονται σήμερα μέσα από την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Ο κ. Νικόλαος Βενιάμης υπογράμμισε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, είναι πως η διοίκηση είναι μέρος της καθημερινότητας της Εταιρείας και όχι απλός παρατηρητής. Ο κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα και τόνισε πως ήταν είναι και θα παραμείνει  καθοριστικός για την ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ ο Βασίλης Σακέλλης έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους λέγοντας να μην κάνουν τίποτα με γνώμονα τα χρήματα και να κάνουν τα πάντα για τη γνώση και για την εμπειρία. Η κ. Ιωάννα Προκοπίου τόνισε πως η ναυτιλία είναι στη φύση των Ελλήνων καθώς η ιστορία μας σε αυτόν τον κλάδο μετρά χιλιάδες χρόνια.

Το δεύτερο πάνελ ξεκίνησε υπό το συντονισμό της Κατερίνας Σταθοπούλου Executive Director – Investments and Finance Ltd., και το πάνελ αποτελούνταν από τον Γιώργο Αλεξανδράτο, Managing Director – Apollonia Lines S.A. & Vice-President  – Hellenic Chamber Of Shipping, Φίλιππο Ιουλιανού Founder & Vice  President – YoungShip Cyprus – Member of Bod YoungShip International, Πέτρο Κόκκαλη Local Councilor for Local Growth & Entrepreneurship, Piraeus Municipality Co-Founder Aephoria.net – BlueGrowth Initiative, Μάρκο Κιοσσέογλου Co-founder and Board Member – Reload Greece και τον Μιχάλη Φουστάνο Director –  Greek Shipping Miracle. Ο κ. Μιχαήλ Φουστάνος μίλησε για την ιστορία και το παρελθόν όπου η γνώση της ιστορίας και η συλλογικοποίηση των εμπειριών μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και τι να αποφύγουμε γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Γιώργος Αλεξανδράτος παρουσίασε το ελληνικό maritime cluster που αναπτύχθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΝΕΕ και το ΕΒΕΠ. Ο κ. Φίλιππος Ιουλιανού παρουσίασε το Young Ship Cyprus, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό για νέους στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, ο οποίος λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Παράλληλα, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τη γαλάζια οικονομία και τη δημιουργία καινοτόμου και ανταγωνιστικού κέντρου στην πόλη του μεγάλου λιμανιού. Ο κ. Μάρκος Κιοσσέογλου παρουσίασε το Reload Greece (κέντρο αναφοράς επιχειρηματικότητας των νέων στο Λονδίνο) αλλά και για τα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν.

DIO12499

Ακολούθησε το τρίτο πάνελ με συντονιστή το Γιώργο Ξηραδάκη, Managing Director of XRTC Business Consultants Ltd. & President of The Propeller Club (Port of Piraeus) και ομιλητές τους: Αθηνά Κανελλάτου Regional Director – Mac Gregor, Δωροθέα Ιωάννου Chief Commercial Officer SCB Inc., Manager -The American P&I Club,  Κώστα Κόντε General Manager – V.Ships Greece Ltd., Κωστή Φραγκούλης CEO – Franman Group και Wanda Κωστοπούλου Managing Director  – Arkas Hellas. Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, τονίζοντας ότι η ναυτιλία είναι μια βιομηχανία που κινείται συνεχώς. Αισιόδοξη δήλωσε, επίσης, η κ. Aθηνά Κανελλάτου καθώς «η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την πρωτιά της εδώ και πολλά χρόνια», ενώ η κ. Δωροθέα Ιωάννου σημείωσε πως η ναυτιλία μπορεί και πρέπει να έχει ανθρώπους από όλους τους εργασιακούς τομείς. Ο κ. Κώστας Κόντες τόνισε ότι κάθε νέος που θέλει να πετύχει μπορεί να τα καταφέρει, επισημαίνοντας πως η εμπειρία του έχει δείξει πως οι Έλληνες είναι πραγματικά οι καλύτεροι στη ναυτιλία. Τέλος, ο κ. Κωστής Φραγκούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ και η κ. Βάντα Κωστοπούλου δήλωσε πως η ναυτιλία έχει χώρο για όλους.