Ιαπωνοτουρκική σύμπραξη αναλαμβάνει την αναμόρφωση των ιρακινών λιμένων

Ιαπωνοτουρκική σύμπραξη αναλαμβάνει την αναμόρφωση των ιρακινών λιμένων

70
Ιαπωνοτουρκική σύμπραξη αναλαμβάνει την αναμόρφωση των ιρακινών λιμένων

Η Mitsubishi Corporation έλαβε το πράσινο φως για την ανακατασκευή λιμένων στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη 30 Μαΐου. Συγκεκριμένα o ιαπωνικός κολοσσός σύναψε σύμβαση υπό την αιγίδα της General Company for Ports of Iraq (GCPI) για την έναρξη έργων αποκατάστασης λιμενικών εγκαταστάσεων στη νότια περιοχή της Βασόρα του Ιράκ. Επισημαίνεται ότι το όλο project κοστολογείται στα $110 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί μέσω της χορήγησης δανείων από το Japan International Cooperation Agency (JICA).

Στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο η Mitsubishi Corporation δεν θα είναι μόνη της καθώς θα συμμετάσχουν ακόμα η προμηθεύτρια εταιρεία ενεργειακών υποδομών Calik Enerji, καθώς επίσης και η κατασκευάστρια εταιρεία Gap Insaat. Επισημαίνεται ότι οι δύο αυτές εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν στην Τουρκία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των λιμένων, ενώ η Mitsubishi Corporation (MC) θα ηγείται του όλου εγχειρήματος διευκολύνοντας τη μεταφορά αναγκαίων προμηθειών από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της MC, σκοπός του project αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχουσών λιμενικών εγκαταστάσεων γύρω από την δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ, την Βασόρα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το project βασίζεται σε δύο πυλώνες: i) την επέκταση της προβλήτας πετρελαϊκών προϊόντων στο λιμάνι Khor Al-Zubair και ii) την κατασκευή νέας προβλήτας για βοηθητικά πλοιάρια στο λιμάνι Umm Qasr.

Επισημαίνεται ότι βασική επιδίωξη του Ιράκ είναι η ανάπτυξη και η αποκατάσταση όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας καθώς τα τελευταία χρόνια το κράτος της Μεσοποταμίας βιώνει μια «βίαιη» αύξηση του όγκου των εμπορευματικών ροών του. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση του Ιράκ ευελπιστεί ότι μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους ενέργειες θα συμβάλλον στην περαιτέρω σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.