Σύγχρονες Μαντείες για το ενεργειακό τοπίο της Κίνας

Σύγχρονες Μαντείες για το ενεργειακό τοπίο της Κίνας

59
Σύγχρονες Μαντείες για το ενεργειακό τοπίο της Κίνας

Oι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας, οι οποίες σήμερα αποτελούν το 30% της εγχώριας κατανάλωσης, θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενισχύοντας το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών ενέργειας ICIS της Κίνας.

Επισημαίνεται ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται συνεχώς, καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει δραστικά τη χρήση άνθρακα που είναι υπεύθυνος για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα. Σύμφωνα με την Li Li, διευθύντρια ερευνών της ICIS, η «έξαρση» της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση αερίου από την Κίνα, αποτελούν τη βάση για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας και πρόσθεσε ότι εάν οι δύο χώρες εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, τότε θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Από την άλλη πλευρά και ο Wang Lu, αναλυτής ενέργειας στο Bloomberg Intelligence, συνερίζεται τις απόψεις της Li Li και προσθέτει ότι το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι εξαγωγές πετρελαίου και LNG των ΗΠΑ προς την Κίνα αυξηθούν.

Όσον αφορά το LPG, υπάρχει περιθώριο για αύξηση των εισαγωγών από τον ασιατικό γίγαντα σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Επισημαίνεται ότι το Liquified Petroleum Gas (LPG) χρησιμοποιείται ως καύσιμο για το μαγείρεμα, τη θέρμανση και τις μεταφορές. Τονίζεται ότι για το 2017 μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγαγαν περισσότερες ποσότητες LPG των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι κινεζικές εισαγωγές αιθανόλης θα μπορούσαν να αυξηθούν δεδομένης της αυξημένης χρήσης της για την αυτοκινητοβιομηχανία έως το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία Shanghai JC Intelligence. Oι αγορές αιθανόλης εκτοξεύθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 με το 86% των εισαγωγών της Κίνας να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.