Στροφή 180 μοιρών για το κινεζικό εμπόριο

Στροφή 180 μοιρών για το κινεζικό εμπόριο

93
Στροφή 180 μοιρών για το κινεζικό εμπόριο

Οι διατροφικές συνήθειες των Κινέζων αλλάζουν το διεθνές εμπόριο αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Η νεοανερχόμενη κινεζική αστική τάξη ανακαλύπτει πλέον εκτός από τα καταναλωτικά αγαθά και τα πιο «καλής» ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ανοίγονται νέες αγορές και νέες εμπορικές ροές, ειδικά από την ΕΕ. Παράδειγμα είναι η Ιρλανδία που προωθώντας τη γαλακτοκομική της βιομηχανία, «εκμεταλλεύεται» τις νέες συνήθειες και διατροφικές επιλογές της πολυπληθούς πλέον αστικής τάξης της Κίνας.

Συγκεκριμένα,  την  προηγούμενη εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στην Ιρλανδία την επανέναρξη εμπορίας βοείου κρέατος με την χώρα μετά την απαγόρευση που είχε επιβάλλει ο ασιατικός γίγαντας στην ΕΕ το 2001 λόγω της έξαρσης της νόσου των «τρελών» αγελάδων.

Ωστόσο η συνεργασία των δύο χωρών σε εμπορικό επίπεδο δεν περιορίζεται μόνο στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Αναλυτικότερα, η συνολική αξία του εμπορίου αγαθών μεταξύ Κίνας και Ιρλανδίας έφτασε τα 2,09 δις δολάρια τους πρώτους δύο μήνες του 2018, αυξημένη κατά 16,3% συγκριτικά με  το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κινεζική πρεσβεία στην Ιρλανδία την Πέμπτη 18 Απριλίου 2018.

Παράλληλα, αξιωματούχος του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της πρεσβείας, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τελωνειακές αρχές της Κίνας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας 1,58 δις δολαρίων από την Ιρλανδία, ενώ εξήγαγε στην τελευταία αγαθά αξίας 510 εκατ. δολαρίων παρουσιάζοντας μια αύξηση 9,43% και 44,47% αντίστοιχα σε σχέση με το 2017.

Αυτή τη στιγμή η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιρλανδίας την Ασία. Παράλληλα, στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ιρλανδική κυβέρνηση δείχνουν ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τόσο για τα γαλακτομικά προϊόντα της Ιρλανδίας όσο και για το χοιρινό της κρέας.

Τέλος, εκπρόσωπος του Bord Bia (Ιρλανδικό Συμβούλιο Τροφίμων), φάνηκε πεπεισμένος στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η άρση της απαγόρευσης από πλευράς Κίνας, θα τονώσει το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.