Φρένο στις προθέσεις της Total για εξεύρεση πετρελαίου από τις τοπικές αρχές...

Φρένο στις προθέσεις της Total για εξεύρεση πετρελαίου από τις τοπικές αρχές της Βραζιλίας

67
Φρένο στις προθέσεις της Total για εξεύρεση πετρελαίου από τις τοπικές αρχές της Βραζιλίας

Οι τοπικές δημόσιες αρχές της πολιτείας Amapá της Βόρειας Βραζιλίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 ότι η περιβαλλοντική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας Ibama αρνείται την χορήγηση άδειας στην γαλλική εταιρία ενέργειας Total για την εξερεύνηση πετρελαϊκών πηγών στις εκβολές του Αμαζονίου.

Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου της πολιτείας ανέφερε σε δήλωση του ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας Total  ήταν ανεπαρκής και προειδοποίησε ότι η διάτρηση στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή ενός οικοσυστήματος όπου βρέθηκε κοραλλιογενής ύφαλος.

Επιστήμονες της Greenpeace έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κοραλλιογενών υφάλων στις βόρειες ακτές της Βραζιλίας με τον οργανισμό να αναφέρει την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 ότι τα σχέδια της γαλλικής εταιρίας για την εξερεύνηση πετρελαίου, πρέπει να απαγορευτούν.

H Total η οποία ηγείται μιας ομάδας εταιριών όπως η Βρετανική BP και η βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την αγορά πέντε οικοπέδων στην λεκάνη της παραθαλάσσιας περιοχής Foz do Amazonas το 2013. Ωστόσο η ανακάλυψη ενός τεράστιου κοραλλιογενούς υφάλου, μόλις 28 χιλιόμετρα από τα οικόπεδα είχε σαν αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή να πέσει στο κενό.

Σύμφωνα με γεωλόγους, η περιοχή θα μπορούσε να διαθέτει 14 δις βαρέλια πετρελαίου ή περισσότερα από  τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθεματικά του Κόλπου του Μεξικού. Από την πλευρά τους, περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι ενδεχόμενες διαρροές πετρελαίου στην περιοχή θα ήταν καταστροφικές για το τροπικό δάσος της πολιτείας Amapá.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.