Στα σκαριά κρουαζιερόπλοιο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πανιά

Στα σκαριά κρουαζιερόπλοιο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πανιά

666
Στα σκαριά κρουαζιερόπλοιο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πανιά

Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών αέριων ρύπων. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Environmental Protection Agency, πάνω από 230 κρουαζιερόπλοια εκτιμάται ότι πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταφέροντας εκατομμύρια επιβάτες.

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος η μη κυβερνητική οργάνωση , η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για να ναυπηγηθεί ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο θα είναι super φιλικό προς το περιβάλλον, με μια διαφορετική οικολογική συμπεριφορά.

Πρόκειται για το «Ecoship», το οποίο θα διαθέτει 750 καμπίνες, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2.000 επιβάτες, ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει 100 λιμένες σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρει το World Economic Forum, ο σχεδιασμός του νέου κρουαζιερόπλοιου θα είναι καινοτόμος καθώς θα διαθέτει στην οροφή του 10 ανεμογεννήτριες και 10 φωτοβολταϊκά πανιά. Τα φωτοβολταϊκά πανιά θα συμβάλλουν κατά 10% στην ισχύ πρόωσης του πλοίου, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα τροφοδοτούν κατά 30% τις ενεργειακές ανάγκες του κρουαζιερόπλοιου, όσο αυτό θα βρίσκεται ελλιμενισμένο.

Το «Ecoship» θα διαθέτει επίσης ηλιακά πάνελ τα οποία θα τροφοδοτούν το 100% των αναγκών φωτισμού για τις καμπίνες και τις εξωτερικές εγκαταστάσεις του.

Το κρουαζιερόπλοιο ναυπηγείται από την φινλανδική Arctech Helsinki Shipyard Inc. και αναμένεται να παραδοθεί το 2020 στην Peace Boat.

Η Peace Boat θα χρησιμοποιήσει το κρουαζιερόπλοιο για τη μεταφορά επιβατών, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ιδέα μιας πιο βιώσιμης αγοράς κρουαζιέρας. Επίσης το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με θαλάσσιες τεχνολογίες.

Φωτό: ecoship-pb.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.