Σκληρά αντίποινα Κίνας προς τις ΗΠΑ

Σκληρά αντίποινα Κίνας προς τις ΗΠΑ

324
Σκληρά αντίποινα Κίνας προς τις ΗΠΑ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, της τάξης του 25% και του 10%, αντίστοιχα, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κίνα εξαρχής είχε δηλώσει ότι η επιβολή των παραπάνω δασμών από μέρους των ΗΠΑ θα οδηγούσε το Πεκίνο στη λήψη μέτρων για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της χώρας.

Σύμφωνα με την Xinhuanet, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άρση των δασμολογικών απαλλαγών σε 128 προϊόντα που εισάγονται στην χώρα από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το Customs Tariff Commission of the State Council της Κίνας αποφάσισε να επιβάλει δασμούς της τάξης του 15% σε 120 εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ στην Κίνα, τα οποία αφορούν φρούτα και παρεμφερή εμπορεύματα και δασμούς 25% σε 8 εμπορεύματα που αφορούν χοιρινό.

Επιπλέον η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικής αιθανόλης. Οι δασμοί μέχρι πρότινος ήταν της τάξης του 30%, ενώ πλέον αυξήθηκαν κατά 15%, φτάνοντας στο 45%.

Η επιβολή των αμερικανικών δασμών αντίκειται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οδηγώντας σε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως και στην προειδοποίηση για αντίποινα στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται να πτοείται από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εμπορική προστατευτική πολιτική του, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.