Επενδυτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων μεταξύ Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας

Επενδυτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων μεταξύ Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας

169
Επενδυτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων μεταξύ Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας

Την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους συμφώνησαν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Mohammed bin Salman, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους που είχαν την περασμένη Τετάρτη στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ανέλθουν στα 90 δις δολάρια τα επόμενα χρόνια. Τις συγκεκριμένες συμφωνίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη χώρα της στην μετά Brexit εποχή.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία παρουσίασε το πρόγραμμα γνωστό ως «Όραμα 2030», το οποίο προβλέπει οικονομικές αλλαγές προκειμένου η οικονομία της χώρας να απεξαρτηθεί σταδιακά από το πετρέλαιο.

Μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να υπογραφούν τουλάχιστον 14 εμπορικές συμφωνίες, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται και η δημόσια προσφορά για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco. Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικών εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση μέσω της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις στη Βρετανία λόγω της ενεργού συμμετοχής της αραβικής χώρας στον εμφύλιο της Υεμένης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.