Οι ΗΠΑ «κυριαρχούν» στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη

Οι ΗΠΑ «κυριαρχούν» στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη

207
Οι ΗΠΑ «κυριαρχούν» στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη

Η διαρκώς αυξανόμενη πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ θα οδηγήσει την χώρα να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της International Energy Agency (IEA) το περασμένο έτος η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ έφτασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αριθμός που έχει να καταγραφεί από το 1970. Όπως δήλωσε ο κ. Fatih Birol, διευθυντής της ΙΕΑ, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ξεπέρασε πέρυσι την αντίστοιχη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και μέχρι τα τέλη του 2018 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την παραγωγή της Ρωσίας.

Η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου παγκοσμίως, με παραγωγή που αγγίζει περίπου τα 11 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον όπως αναφέρει ο κ. Birol στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια δεν προβλέπεται να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά θα αυξάνεται διαρκώς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία των χωρών μελών του OPEC για περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής προκειμένου να σημειωθεί ανάκαμψη στην εν λόγω αγορά.

Η συμφωνία του OPEC σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ προς ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας αυξάνει το μερίδιο αγοράς της χώρας συγκριτικά με εκείνο των χωρών μελών του OPEC.

Επιπλέον, οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα, φτάνοντας τα 4,98 εκατ. βαρέλια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το 2001, χρονιά που ξεκίνησε τις μετρήσεις της η ΕΙΑ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ  καλύπτουν αυτοδύναμα τις ενεργειακές τους ανάγκες περιορίζοντας την εξάρτησή τους από άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.