Το ρωσικό φυσικό αέριο «κυρίαρχος» στην ευρωπαϊκή αγορά

Το ρωσικό φυσικό αέριο «κυρίαρχος» στην ευρωπαϊκή αγορά

235
Το ρωσικό φυσικό αέριο «κυρίαρχος» στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Νορβηγία κατέγραψαν ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας Rystad Energy.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Rystad Energy, oι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Νορβηγία προς την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) ανήλθαν για το 2017 σε 194 bcm και 122 bcm αντίστοιχα. Πρόκειται για μία ετήσια αύξηση άνω των 15 bcm για τη Ρωσία και 9 bcm για τη Νορβηγία. Και οι δύο χώρες έχουν δείξει ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή αλλά και εξαγωγή φυσικού αερίου ήδη από το 2014.

Σύμφωνα με τον Carlos Torres-Diaz, αντιπρόεδρο της Rystad Energy, η παροχή τόσο μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από Ρωσία και Νορβηγία έχει βοηθήσει στην διατήρηση σε σταθερά επίπεδα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές –ιδίως στην βορειοδυτική Ευρώπη– των τιμών του αερίου. Παράλληλα, οι αυξημένες ποσότητες ρωσικού και νορβηγικού αερίου έχουν μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά. Στον αντίποδα οι εξαγωγές αμερικανικού αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά προς τις αγορές της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, και με βάση την έκθεση της Rystad Energy, εκτιμάται ότι το νορβηγικό αέριο θα περιορίσει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή αγορά και ο λόγος είναι η μείωση της παραγωγής κατά 10 bcm έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2017.

Από την άλλη το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να εξάγεται σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες προς την Ευρώπη, καθώς νέες ποσότητες θα διοχετεύονται από τη μονάδα Yamal LNG, ενώ περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων ρωσικού αερίου αναμένεται σε περιπτωση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του αγωγού Nord Stream II καθώς και του αγωγού TurkStream.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/REPSOL/HO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.