Το πρώτο τούνελ για πλοία κατασκευάζεται στη Νορβηγία

    665
    Το πρώτο τούνελ για πλοία κατασκευάζεται στη Νορβηγία

    Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του πρώτου στον κόσμο τούνελ για τη διέλευση των πλοίων.

    Το συγκεκριμένο τούνελ, πλάτους 26,5 μ. και ύψους 37 μ., θα περνά μέσα από το στενότερο τμήμα της χερσονήσου Stad, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Νορβηγίας, επιτρέποντας σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία, βάρους μέχρι και 16.000 τόνων, να παρακάμπτουν την θυελλώδη θάλασσα του Stadhavet. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη θάλασσα δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τη διέλευση των πλοίων τουλάχιστον 100 ημέρες τον χρόνο.

    Η κατασκευή του Stad Ship Tunnel, όπως θα ονομαστεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας των ναυτικών και στην ομαλή ναυσιπλοΐα των πλοίων, καθώς το μεγάλο ύψος των κυμάτων, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

    Επιπλέον, η δημιουργία του τούνελ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται τα πλοία να περιμένουν να βελτιωθεί ο καιρός στη συγκεκριμένη περιοχή για να εκτελέσουν πλόες, οπότε με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι καθυστερήσεις.

    Η αξία της κατασκευής του τούνελ ανέρχεται στα $315 εκατ. και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2023.

    Με την έναρξη λειτουργίας του τούνελ υπολογίζεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να διέρχονται από το τούνελ πέντε πλοία ανά ώρα.

    Φωτό: Kystverket (Norwegian Coast Administration)

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.