Ρεκόρ των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Ασία

Ρεκόρ των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Ασία

33
Ρεκόρ των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Ασία

Για έκτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ασία, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα 113,36 δις γιεν τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες προήλθαν κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Κίνα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών οι συνολικές εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε 6,92 τρις γιεν ($61,1 δις), παρουσιάζοντας αύξηση 16,2% ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 6,81 τρις γιεν ($60,1 δις), αυξημένες κατά 17,2%, οφειλόμενες στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Οι εξαγωγές προς την Ασία έφτασαν τα 3,89 τρις γιεν, παρουσιάζοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ αντίστοιχο ρεκόρ υπήρξε και για τις επιμέρους εξαγωγές προς την Κίνα. Ωστόσο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διατηρήθηκε φτάνοντας τα 431 δις γιεν.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή μια μικρή κάμψη των ιαπωνικών εξαγωγών τους επόμενους μήνες, λόγω της κυκλικότητας της ιαπωνικής οικονομίας, διατηρώντας ωστόσο τη δυναμική της, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα παραμένει γενικά σταθερή, ιδίως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αυτοκίνητα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK ROBICHON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.