Τεχνολογική πρωτοπορία στις προπέλες πλοίου

    807
    Τεχνολογική πρωτοπορία στις προπέλες πλοίου

    Μετά από μια διαδικασία αυστηρών δοκιμών, ελεγμένων από τον νηογνώμονα Bureau Veritas, η πρώτη παγκοσμίως προπέλα η οποία κατασκευάστηκε με τη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης, με την ονομασία «WAAMpeller», παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Damen Shipyard στην Ολλανδία στις 30 Νοεμβρίου. Η πρωτοποριακή αυτή επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών RAMLAB, Promarin, Autodesk, του νηογνώμονα Bureau Veritas και της Damen.

    Η κοινοπραξία των παραπάνω εταιρειών πέτυχε τον Αύγουστο την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου πρωτότυπου WAAMpeller. Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε, η παραγωγή της δεύτερης έκδοσης, με στόχο την λήψη πιστοποίησης από την κλάση, ξεκίνησε αμέσως.

    Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του δεύτερου WAAMpeller το έργο προχώρησε στο στάδιο των δοκιμών, η πρώτη φάση του οποίου περιελάμβανε την εγκατάσταση του WAAMpeller σε ένα Stan Tug 1606 της Damen.

    WAAMpeller_Event

    Οι μηχανικοί δοκιμών της Damen πραγματοποίησαν στη συνέχεια λειτουργικές δοκιμές, ο οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου και στις οποίες παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εταιρειών της κοινοπραξίας. Επιπλέον, οι διαδικασίες δοκιμών εποπτεύονταν καθ ‘όλη τη διάρκειά τους, από επιθεωρητές του Bureau Veritas.

    Ο κ. Martijn Nieuwenhuijs, Διευθύνων Σύμβουλος του Bureau Veritas Marine & Offshore Netherlands, ανέφερε: «Ο Bureau Veritas έχει παρακολουθήσει κάθε βήμα κατασκευής και δοκιμής του WAAMpeller. Ορισμένες προκλήσεις έπρεπε να αντιμετωπιστούν στην πορεία, όμως το τελικό προϊόν είναι τεχνικά ορθό και έτοιμο για εμπορική εφαρμογή.»

    Επιπλέον ο κ.Allard Castellin, Διευθύνων Σύμβουλος του Port of Rotterdam δήλωσε: «Το έργο αυτό έδειξε στη ναυπηγική βιομηχανία τη δυνατότητα των τεχνικών 3D εκτύπωσης για την παραγωγή εξαρτημάτων πλοίων. Θα συνεχίσουμε  την εντατική έρευνα σε αυτόν τον αρκετά συναρπαστικό κλάδο.»

    Φωτό: damen.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.