Σε συμφωνία το Tripartite Shipbuilding Forum για τους στόχους της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Σε συμφωνία το Tripartite Shipbuilding Forum για τους στόχους της ναυτιλιακής βιομηχανίας

65
Σε συμφωνία το Tripartite Shipbuilding Forum για τους στόχους της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Οι εκπομπές άνθρακα, η ασφάλεια και η κυβερνοασφάλεια βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του ετήσιου Tripartite Shipbuilding Forum, το οποίο προσέλκυσε περισσότερους από 100 αντιπροσώπους. Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων συμφωνήθηκε ότι ο κλάδος πρέπει πλέον να σχεδιάζει διαφορετικά τα πλοία και να είναι περισσότερο καινοτόμος σε θέματα τεχνολογίας προκειμένου να επιτύχει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Για περισσότερα από 16 χρόνια, το Tripartite δίνει την ευκαιρία σε αντιπροσωπευτικές ενώσεις πλοιοκτητών, νηογνώμονες και ναυπηγεία να συζητήσουν σύγχρονα ζητήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία νέων και μελλοντικών πλοίων. Τα θέματα αυτής της χρονιάς ήταν η  απαλλαγή από τις εκποµπές άνθρακα των πλοίων, ο ασφαλής σχεδιασμός και η ψηφιοποίηση. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, δεδομένου ότι είναι όλα σχετικά με τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος θαλάσσιων μεταφορών.

Όσον αφορά τις εκπομπές CO2, συμφωνήθηκε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό όλη την διαθέσιμη τεχνολογία και να αυξήσει την τεχνολογική καινοτομία για να μειώσει τις εκπομπές στον φιλόδοξο βαθμό που απαιτεί η διεθνής κοινότητα. Έτσι, το Forum έχει δημιουργήσει ενδοβιομηχανικές ομάδες εργασίας με στόχο την καλύτερη κατανόηση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης για τις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται από τον ναυτιλιακό κλάδο προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για μηδενικές εκπομπές CO2 μέσα σε αυτό τον αιώνα.

Η καθοριστική σημασία της ασφάλειας των ναυτικών και των πλοίων ήταν επίσης μέρος της ατζέντας της συνάντησης. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι νέοι κανονισμοί που διέπουν τα σχέδια των πλοίων με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία των πλοίων. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα πρέπει να εξακολουθήσει να έχει πρώτιστη σημασία.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πλοίων, συμφωνήθηκε γενικά ότι η βιομηχανία πρέπει να υιοθετήσει νέες μεθόδους και πρότυπα για να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά ψηφιακά συστήματα πάνω στα πλοία.

Τα φετινά θέματα θα τεθούν υπό επεξεργασία κατά το επόμενο έτος και θα αποτελέσουν στοιχεία για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018 στη Δημοκρατία της Κορέας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.