Η Κίνα εκτοξεύει τις τιμές του LNG

Η Κίνα εκτοξεύει τις τιμές του LNG

294
Η Κίνα εκτοξεύει τις τιμές του LNG

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η Κίνα εκτοξεύει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, ωθώντας τις τιμές spot για τα καύσιμα πάνω από εκείνες για τα πετρελαιοειδή φορτία, καθώς οι πάροχοι ενέργειας προσπαθούν να αποφύγουν μια επικείμενη κρίση εφοδιασμού για το χειμώνα. Μια παρόμοια κρίση εφοδιασμού στα τέλη του περασμένου έτους ώθησε τις εισαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2016 σε ρεκόρ 3,7 εκατομμυρίων τόνων, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του 2016, τόνους μηνιαίως, ρεκόρ που αναμένεται να καταρρεύσει φέτος.

Οι περισσότερες ασιατικές προμήθειες LNG παραδίδονται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε τιμές που συνδέονται με το αργό πετρέλαιο. Αλλά με την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, οι κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν στραφεί προς την αγορά spot και την ναύλωση δεξαμενόπλοιων ακόμα και από τη Νορβηγία  προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. “Αναμένουμε από την CNOOC, την PetroChina και τη Sinopec να αγοράσουν 30% περισσότερο τους επόμενους τρεις μήνες σε σχέση με πέρυσι, για να βοηθήσουμε στην αύξηση των προμηθειών”, δήλωσε ο Jiang Jin, αναλυτής της JLC Energy. “Οι τερματικοί σταθμοί LNG λειτουργούν με πλήρη ισχύ”, πρόσθεσε.

Οι τιμές των LNG αυξήθηκαν κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα από το Μάιο σε 9 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), πάνω από τις συνδεδεμένες τιμές πετρελαίου   περίπου  στα 8 δολάρια ανά mmBtu.

Σε αντίθεση με τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, όπου η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, η χώρα είναι μόνο ο τρίτος αγοραστής LNG ακολουθώντας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αλλά το πρόγραμμα αεριοποίησης έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό.

“Το Πεκίνο επανέλαβε τη δέσμευσή του να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα στο πρόσφατο 9ο Συνέδριο του Κόμματος ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”, δήλωσε την Παρασκευή 3/11 η BMI Research.

Η κλίμακα της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου της Κίνας μπορεί να φανεί στη μεγάλη βιομηχανική επαρχία του Hebei.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.