Η πορεία του «World Container Index»

Η πορεία του «World Container Index»

105
Η πορεία του «World Container Index»

Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου, ο «World Container Index» (WDI) της Drewry, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους ναύλους από 8 τακτικές γραμμές από και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, κατέγραψε αύξηση άνω του 25,6%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, φτάνοντας σε αξία τα $1.517/ εμπορευματοκιβώτιο, διαστάσεων 40 ποδών (ft).

Συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, η μέση τιμή του WDI σημείωσε μείωση μόλις 1%.

Σύμφωνα με αναλυτές της Drewry, οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να επωφεληθούν από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται αυτήν την περίοδο πριν την έλευση των χριστουγεννιάτικων διακοπών, προέβησαν σε αύξηση των ναύλων όσων διαδρομών Ανατολής- Δύσης ξεκινούν από χώρες της Ασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου οι ναύλοι για τη διαδρομή Σαγκάη- Ρότερνταμ ανήλθαν σε $1.716/εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, μείωση κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και μείωση κατά 2% σε σχέση με τους ναύλους της 26ης Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση οι ναύλοι από το Ρότερνταμ προς τη Σαγκάη άγγιξαν τα $1.072/εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών, αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξεως του 92%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε δρομολόγια του Ειρηνικού Ωκεανού, οι ναύλοι μεταξύ Σαγκάης- Νέας Υόρκης έφτασαν τα $2.404/εμπορευματοκιβώτιο στις 2 Νοεμβρίου, μείωση κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και -6% συγκριτικά με τους ναύλους που είχαν καταγραφεί στις 26 Οκτωβρίου.

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με την πορεία των ναύλων στην αγορά των containerships σε 8 βασικές διαδρομές από και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

Drewry Containers
Πηγή: Drewry

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.