Οι γερμανικές τράπεζες περιορίζουν τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Οι γερμανικές τράπεζες περιορίζουν τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

84
Οι γερμανικές τράπεζες περιορίζουν τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Υπό την πίεση των νέων τραπεζικών κανονισμών αλλά και με δεδομένο πως οι αξίες των πλοίων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι γερμανικές τράπεζες, όπως η NordLB, η Commerzbank, η DVB Bank αλλά και η HSH Nordbank AG βρίσκονται σε αναζήτηση μεγαλύτερης σταθερότητας. Για τον σκοπό αυτό επιλέγουν μεταξύ άλλων την εφαρμογή πολιτικών μείωσης της έκθεσής τους στον κλάδο.

Σχεδόν το σύνολο των γερμανικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης ακολούθησαν και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυτήν την στρατηγική.

Σύμφωνα με γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον περασμένο Ιούνιο η συνολική μείωση του χαρτοφυλακίου αγγίζει τα 9 δις ευρώ και πλέον το συνολικό ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο των γερμανικών τραπεζών ανέρχεται στα 74 δις ευρώ, όταν στο τέλος του 2016 ήταν στα 83 δις και στα 89 δις το 2015.

Να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά την HSH Nordbank AG, η οποία κάποτε ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων ναυτιλιακών δανείων του κόσμου, η πολιτική εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου της, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλο δημοσίευμα των Ναυτικών Χρονικών και διαγραφές χρεών γερμανικών ναυτιλιακών, αρχίζει να αποδίδει. Γεγονός που επιτρέπει, όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας Stefan Ermisch, να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου η ιδιωτικοποίησή της, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARCUS BRANDT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.