Δολάριο και ευρώ τέλος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο;

    362
    Δολάριο και ευρώ τέλος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο;

    Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τoυς υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών-μελών των D-8 χωρών (Developing Countries), τέθηκε το ζήτημα της διεξαγωγής του εσωτερικού εμπορίου μεταξύ των χωρών αυτών με την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της χρήσης των εθνικών τους νομισμάτων στο μεταξύ τους εμπόριο, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία του Οργανισμού των 8 χωρών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι οικονομίες των χωρών μας να επηρεαστούν υπό την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet, η Τουρκία με το Ιράν έχουν ήδη συμφωνήσει το εσωτερικό τους εμπόριο να διεξάγεται με την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών D-8 χωρών ανέρχεται σε $4.500, σε σύγκριση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 20 χρόνια πριν όταν ο Οργανισμός ιδρύθηκε ($1.820), επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί περαιτέρω.

    Ο Οργανισμός των D-8 χωρών αποτελείται από την Τουρκία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.