Θετικές οι ενδείξεις για την πετρελαϊκή αγορά

Θετικές οι ενδείξεις για την πετρελαϊκή αγορά

126
Θετικές οι ενδείξεις για την πετρελαϊκή αγορά

Σε συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του OPEC, Mohammad Barkindo, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επισημάνθηκε η μείωση της δραστηριότητας της πλωτής αποθήκευσης πετρελαίου, σημάδι ότι επανέρχεται η ισορροπία στην πετρελαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Barkindo, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η μείωση της προσφοράς του αργού πετρελαίου άγγιξε τα 40 εκατ. βαρέλια. Η συγκεκριμένη μείωση ενισχύθηκε από το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες από τις μεσοπρόθεσμες, οδηγώντας σε μείωση της προσφοράς.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Barkindo, καθιστά οικονομικά ασύμφορη την αποθήκευση του πετρελαίου.

Το περασμένο έτος οι χώρες – μέλη του OPEC αποφάσισαν την περικοπή της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα με στόχο να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και να περιοριστεί η παρατηρούμενη διακύμανση των τιμών. Οι χώρες- μέλη του OPEC θα συναντηθούν στη Βιέννη τον ερχόμενο Νοέμβριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχιστεί η συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.

Με βάση τα στοιχεία του OPEC, τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών-μελών του τον περασμένο Αύγουστο μειώθηκαν σε 170 εκατ. βαρέλια από 340 εκατ. βαρέλια στις αρχές του έτους. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Barkindo, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι επανέρχεται σταδιακά αλλά σταθερά η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου.

Φωτό: teekay.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.