Στην Αθήνα συνομιλούν οι κορυφαίοι της αγοράς ξηρού φορτίου

    505
    Στην Αθήνα συνομιλούν οι κορυφαίοι της αγοράς ξηρού φορτίου

    Στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εξαμηνιαία συνάντηση της Τεχνικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της INTERCARGO. Το προεδρείο της INTERCARGO  επεσήμανε τη δέσμευση της οργάνωσης για μια ασφαλή, αποδοτική, υψηλής ποιότητας και φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου και εξέφρασε την υποστήριξή του προς μια βιομηχανία η οποία θα διέπεται από ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό.

    Το συντονισμό της συνεδρίασης, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ανέλαβε ο Πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, καπτ. Jay K Pillai και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Φαφαλιός.

    Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν οι μέθοδοι και οι βέλτιστες πρακτικές για  ασφαλή μεταφορά των χύδην ξηρών φορτίων, η μη διαθεσιμότητα και επάρκεια εγκαταστάσεων υποδοχής αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου επικίνδυνων για το περιβάλλον στα λιμάνια, η διαφάνεια και οι πρακτικές καταπολέμησης της διαφθοράς κατά τη διαδικασία των επιθεωρήσεων στα πλοία από αρμόδιες αρχές, οι επιχειρησιακές προκλήσεις μετά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του Ballast Water Management, η μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία, αλλά και τα πρότυπα κατασκευής των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

    Η ανάγκη για έγκαιρη υποβολή εκθέσεων προς τον IMO από τα κράτη σημαίας αναφορικά με τις έρευνες των ατυχημάτων σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και της μετέπειτα συνέντευξης Τύπου.

    Σε αυτό το πλαίσιο το προεδρείο έκανε αναφορά στο δυστύχημα του «Stellar Daisy» τον περασμένο Μάρτιο και στη σημασία της άμεσης διερεύνησης των ακριβών αιτιών ενός δυστυχήματος αλλά και στην ταχεία κοινοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικά με τα αίτια των συμβάντων.

    Σε ό,τι αφορά τη Σύμβαση του Ballast Water Management, τα μέλη της INTERCARGO εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρακτικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πλοιοκτήτες- μέλη της οργάνωσης στη μετασκευή των υπαρχόντων πλοίων τους για την ενσωμάτωση σε αυτά των συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος. Η οργάνωση στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΙΜΟ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αλλά θεωρεί ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ως προς αυτό το θέμα.

    Σχετικά με τη μείωση των αεριών ρύπων από τα πλοία και την εφαρμογή από το 2020 του 0,5% ως ανώτατου ορίου θείου στα καύσιμα των πλοίων, η INTERCARGO τόνισε τη συνεργασία της με τον IMO με στόχο τη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των πλοίων. Το προεδρείο ανέφερε μάλιστα ότι πρέπει να αντιληφθεί ο νομοθέτης ότι το πλοίο δεν ρυπαίνει από μόνο του αλλά οι ταχύτητες που αναγκάζεται να αναπτύξει λόγω των ναυλοσυμφώνων που απαιτούν οι ναυλωτές δημιουργούν συνθήκες που ίσως είναι άγνωστες για τους διεθνείς νομοθέτες.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους νέα μέλη έχουν προστεθεί στην INTERCARGO, ενώ τα ισχύοντα μέλη έχουν αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων πλοίων τους. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 ο αριθμός των εγγεγραμμένων πλοίων αυξήθηκε κατά 48%, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 1.500 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 138 εκατ. τόνων, ενώ ο αριθμός των τακτικών μελών της Ένωσης αυξήθηκε κατά 32%, ξεπερνώντας τα 100 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η γραμματεία ελέγχει εαν το πλοίο και οι εταιρείες συμμορφώνονται στις υψηλές απαιτήσεις που έχει η οργάνωση, πριν την εγγραφή νέων πλοίων.

    Ο Πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης δήλωσε ότι “είμαστε περήφανοι που τα πλοία που εισήλθαν στο INTERCARGO συνεχίζουν να υπερέχουν του μέσου όρου της ναυτιλιακής βιομηχανίας αναφορικά με τα ποσοστά κρατήσεων και τις παρατηρούμενες ελλείψεις ανά επιθεώρηση».

    Ο κ. Πλατσιδάκης ανέφερε μάλιστα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μελών πιθανώς να εγγράφει τα πλοία της διότι με τις πολυεπίπεδες και εν συνεχεία νομοθετικές εξελίξεις οι εταιρείες θέλουν και πρέπει να παρακολουθούν από κοντά τη νέα τάξη πραγμάτων: “δεν μπορεί κανείς σε αυτή την εποχή να είναι απ’ έξω από το τερέν και να γκρινιάζει για το τι γίνεται μέσα σε αυτό”, δήλωσε ο πρόεδρος χαρακτηριστικά.

    Ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Δρ Κώστας Γ. Γκονής επεσήμανε τα υψηλά κριτήρια αποδοχής νέων μελών από την INTERCARGO, ενώ τόνισε το ρόλο της Γραμματείας στη συνεχή παρακολούθηση της επίδοσης του στόλου που είναι εγγεγραμμένος.

    Η επόμενη συνεδρίαση της INTERCARGO αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στη Σιγκαπούρη.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.