Συμφωνίες σε πολλά επίπεδα για Ρωσία και Σαουδική Αραβία

    81
    Συμφωνίες σε πολλά επίπεδα για Ρωσία και Σαουδική Αραβία

    Σε μεγάλο άνοιγμα των δραστηριοτήτων της προς τη Ρωσία προχωρά η Saudi Aramco, πραγματοποιώντας συμφωνίες με αντίστοιχους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Tass, η Saudi Aramco ετοιμάζεται να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Litasco, θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, η οποία δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιράκ και Ινδία, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας αναφέρθηκε και σε υψηλόβαθμη συνάντηση με τη Rosneft. Επιπλέον, όπως έχει γίνει γνωστό, η Saudi Aramco πρόκειται να υπογράψει επτά συμφωνίες με την Gazprom σε συνεργασία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και το ταμείο επενδύσεων της Ρωσίας.

    Ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε πρόσφατα σε διεθνή μέσα ότι η εταιρεία επιθυμεί συνεργασίες με τη Ρωσία στον τομέα του LNG και γι’ αυτό εξετάζει τη δυνατότητα επένδυσης σε παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου «Russian- Saudi Investment Forum», ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, επεσήμανε την στενή συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες μέσα από τα ταμεία επενδύσεων που κατέχουν έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις άνω του $1 δις για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 20 έργων στη Ρωσία που αφορούν, μεταξύ άλλων, ένα πετροχημικό συγκρότημα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό και έργα στο διεθνές αεροδρόμιο Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη.

    Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πρόκειται να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για την άρση των διοικητικών εμποδίων που πιθανώς να παρεμποδίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεσμών τους.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.