Το ΥΝΑΝΠ επισκέφτηκαν η Βρετανίδα Πρέσβης και ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα

Το ΥΝΑΝΠ επισκέφτηκαν η Βρετανίδα Πρέσβης και ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα

64
Το ΥΝΑΝΠ επισκέφτηκαν η Βρετανίδα Πρέσβης και ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Kate Smith, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βρετανικής πλευράς. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση εργασίας, η Βρετανίδα πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες για τη συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης στις εργασίες του 4ου Ελληνο-Βρετανικού Ναυτιλιακού Forum (Greek-British Shipping Forum) (Αθήνα, 05.07.2017) και την επικείμενη συμμετοχή του κ. Κουρουμπλή στο London International Shipping Week (11-15/9), στο περιθώριο του οποίου έχει προγραμματισθεί διμερής συνάντηση και με τον αρμόδιο για τα ναυτιλιακά θέματα Υπουργό ΗΒ, κ. John Hayes. Επιπρόσθετα, η Βρετανίδα πρέσβης απέδωσε έμφαση στη στοχευμένη διμερή συνεργασία στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και ναυτικής πιστοποίησης, καθώς και στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον βρετανικών επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

DSC_1379
Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή προτεραιότητα που αποδίδουν στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, όπως αντανακλώνται στο περιεχόμενο της υιοθετηθείσας από τους αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών των Κρατών Μελών της Ε.Ε., Διακήρυξης της Βαλέτας (Μάρτιος 2017), στα περιβαλλοντικά θέματα (Αέριες Εκπομπές ρύπων από τα πλοία, Διαχείρισης Θαλασσίου Έρματος στο πλαίσιο της ΔΣ Ballast Water Management), καθώς και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για της Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας (EMSA), ιδίως ενόψει των εκλογών των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, κατά την 30η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΙΜΟ (27.11-06.12.2017). Συμφωνήθηκε τα θέματα αυτά, να συμπεριληφθούν και στην Ημερήσια Διάταξη της συνάντησης του κ. Υπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του.
Ο κ. Κουρουμπλής, αφού υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών ναυτιλιακών δεσμών μεταξύ των δύο παραδοσιακών ναυτιλιακών χωρών, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να συνεχισθεί η προσπάθεια αναβάθμισης των πρωτοβουλιών της Ελλάδος για την υιοθέτηση πολιτικών για τη νησιωτικότητα στο πλαίσιο και της τρέχουσας Εσθονικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε επίσης και με το νέο πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner, κατόπιν πρωτοβουλίας της γερμανικής πλευράς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε διμερές, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. Κατά τη συνάντηση εργασίας, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας και στη συμμετοχή του στις εργασίες του 10ου Εθνικού Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Γερμανίας (Αμβούργο, 04.04.2017). Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε σχέση με άλλα ναυτιλιακά κέντρα τρίτων χωρών, στη συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών FRONTEX-EFCA-EMSA, σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών.

DSC_1420 Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν τις κοινές θέσεις και τοποθετήσεις τους επί βασικών προτεραιοτήτων ναυτιλιακής πολιτικής στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και EMSA.
Ο Γερμανός Πρέσβης υπογράμμισε τη δυναμική θέση του ελληνόκτητου στόλου και το υφιστάμενο ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης συνεργασίας με την χώρα μας, στον τομέα της ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον γερμανικών εταιριών και ιδίως στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και του λογισμικού.