Σχέδια για βελτίωση του λιμανιού της Σαντορίνης

Σχέδια για βελτίωση του λιμανιού της Σαντορίνης

147
Σχέδια για βελτίωση του λιμανιού της Σαντορίνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο νησί, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο και κ. Αντώνη Συρίγο.

Ένα από τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη για έργα αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας του νέου λιμανιού της Σαντορίνης, του Αθηνιού, ένα λιμάνι, που όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, κατά την τουριστική περίοδο, δέχεται κατά μέσο όρο 8.000 επισκέπτες κάθε μέρα και αυτή τη στιγμή μεγάλο τμήμα των νέων κρηπιδωμάτων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω υποσκαφών και καθιζήσεων. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε πως το Υπουργείο χαιρετίζει τις προσπάθειες του Δήμου για την βελτίωση του λιμανιού του Αθηνιού, έργο που αποτελεί προτεραιότητα για το νησί, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια μέσω της επίσπευσης έγκρισης της μελέτης, έτσι ώστε γρήγορα η Σαντορίνη να αποκτήσει ένα λιμάνι που να μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών». Παρόλα αυτά, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, πρέπει να ψάξουμε σε βάθος το πώς ένα λιμάνι που χρηματοδοτήθηκε από Κοινοτικό Πρόγραμμα και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το 2010, αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά μη λειτουργικό. Πρέπει να αναζητήσουμε τις μεθοδεύσεις και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνώντων.

Αναφορικά με τα σχέδια που παρουσίασε ο Δήμαρχος και οι φορείς του νησιού για την επιλογή τοποθεσίας για χωροθέτηση νέου λιμένα που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπερθεμάτισε σχετικά. «Δεδομένης της δύσκολης οδικής σύνδεσης του παρόντος λιμανιού του Αθηνιού με το κέντρο του νησιού αλλά και την πραγματικά περιορισμένη χωρητικότητα και δυνατότητα διακίνησης και εξυπηρέτησης για όλους τους χρήστες του εν λειτουργία λιμένα, αναφύεται αναντίρρητα η ανάγκη για εξεύρεση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, άλλων λύσεων που θα ανακουφίσουν την κατάσταση και που θα δημιουργήσουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί». Ένα νέο λιμάνι, τόνισε, που θα προσφέρει συνθήκες εύκολου κατάπλου, ασφαλούς πρόσδεσης, άνετης από-επιβίβασης και θα συνοδεύεται από έργα οδοποιίας, είναι ένα έργο που θα δώσει ασφάλεια στους νησιώτες και θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εισροή τουριστών. Το Υπουργείο θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δεσμευόμαστε ότι θα εξετάσουμε όλες τις συνδυαστικές δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου- πνοής για το νησί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.