Δύσκολη χρονιά το 2017 για τον λιμένα του Αμβούργου

Δύσκολη χρονιά το 2017 για τον λιμένα του Αμβούργου

113
Δύσκολη χρονιά το 2017 για τον λιμένα του Αμβούργου

Ο λιμένας του Αμβούργου, ο μεγαλύτερος γερμανικός λιμένας, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη, έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας καθώς η πίεση που δέχεται από τους ανταγωνιστές του, κυρίως από το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα, είναι ασφυκτική.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο συνολικός όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν, γενικά και χύδην φορτία καταγράφεται μειωμένος, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κατά 0,2% στους 70.000.000 τόνους. Σε ό,τι αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, αυτή εμφανίζεται να κινείται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, στα 4,45 εκατ. TEUs.

Για τον Axel Mattern, διευθύνοντα σύμβουλο του λιμένα του Αμβούργου (Hafen Hamburg Marketing e.V.), ένας από τους λόγους που έχει οδηγήσει τον λιμένα σε στασιμότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, είναι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις ναυτιλιακές εταιρείες, με πτωχεύσεις, αποχωρήσεις από αγορές, αλλαγές δρομολογίων αλλά και συγχωνεύσεις. Από την άλλη, παραδέχτηκε πως η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση της χωρητικότητας στα ανταγωνιστικά λιμάνια της βορειοδυτικής Ευρώπης έχει επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη του Αμβούργου.

Για τον ίδιο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα θα έρθει με την υλοποίηση των έργων εκβάθυνσης του Έλβα, που θα επιτρέψει σε ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να προσεγγίζουν ευκολότερα τον μεγαλύτερο γερμανικό λιμένα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/CARSTEN KOALL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.