Η Κίνα ενισχύει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ

Η Κίνα ενισχύει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ

60
Η Κίνα ενισχύει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κίνα και η Νορβηγία έχουν αρχίσει εκ νέου συζητήσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Οι συζητήσεις είχαν ανασταλεί το 2010 από το Πεκίνο όταν και είχε βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης από τη νορβηγική επιτροπή ο Liu Xiaobo, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2009 για υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας.

Στα τέλη του 2016 οι δύο χώρες επαναπροσδιόρισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας με αρκετές νορβηγικές εταιρείες, όπως η Statoil, να υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες.

Η κα Monica Maeland, Υπουργός Εμπορίου της Νορβηγίας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό που ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών. Δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου πριν από τα τέλη του 2017 για να συζητήσουν συνεργασίες στο εμπόριο αγαθών και στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.