Έξυπνες προσεγγίσεις, με ευρωπαϊκή βούλα για το μέλλον της ναυπηγικής τεχνολογίας

Έξυπνες προσεγγίσεις, με ευρωπαϊκή βούλα για το μέλλον της ναυπηγικής τεχνολογίας

104
Έξυπνες προσεγγίσεις, με ευρωπαϊκή βούλα για το μέλλον της ναυπηγικής τεχνολογίας

Η ανάπτυξη μιας έξυπνης προσέγγισης για τα συστήματα πρόωσης των πλοίων αποτελεί βασικό στόχο του ερευνητικού έργου στο οποίο ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν σημαντικοί κολοσσοί της παγκόσμιας ναυπηγικής και τεχνολογικής βιομηχανίας.

Στο εν λόγω έργο με την ονομασία Smart Propulsion System (smartPS) θα συμμετάσχουν από κοινού επτά διαφορετικές εταιρείες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι η αύξηση της αποδοτικότητας των συστημάτων πρόωσης των πλοίων, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των εξαρτημάτων τους και η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ακόμη, η βελτίωση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η δημιουργία πιο άνετου περιβάλλοντος, μειώνοντας τις δονήσεις και το θόρυβο, καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους των συστημάτων πρόωσης. Ανάμεσα σε αυτούς του κολοσσούς και το πολωνικό υποκατάστημα της Φινλανδικής Deltamarin, η οποία και αυτή συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος πρόωσης και με ανακοίνωσή της στέκεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και ενθαρρυντική για την πολωνική αλλά και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία στη ‘ναυτιλιακή’ Ευρώπη.

Οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνουν θεωρητική ανάλυση, πειράματα και προσομοιώσεις σε υπολογιστή. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει την επαλήθευση και βαθμονόμηση των αριθμητικών μοντέλων με τα πειραματικά αποτελέσματα. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου θα είναι σε λίγους μήνες έτοιμα για εφαρμογή στη βιομηχανία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολωνίας, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής MARTEC ERA-NET.

Smart Propulsion System
smartPS logo

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/BERND WUESTNECK

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.