H Κίνα στοχεύει σε μείωση της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα

H Κίνα στοχεύει σε μείωση της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα

71
H Κίνα στοχεύει σε μείωση της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει αμείωτη το πενταετές σχέδιο, για την περίοδο 2016-2020, προς τη μείωση παραγωγικής ικανότητας του άνθρακα και εκτιμήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται στα μισά της μείωσης του στόχου. Η αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας είναι πλέον προτεραιότητα για την Κίνα με στροφή ολοένα και περισσότερο προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον. Ο στόχος είναι για ετήσια μείωση κατά 800 εκ. τόνους παραγωγής άνθρακα έως το τέλος του 2020.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι περικοπές δυναμικότητας εξόρυξης άνθρακα πλησίασαν στα 111 εκ. τόνους και οι συνολικές μειώσεις από το 2016 έως και σήμερα είναι 400 εκ. τόνοι, όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το τωρινό καθεστώς των περικοπών δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που παλεύουν να εξασφαλίσουν την υπάρχουσα προσφορά, καθώς και τις επιχειρήσεις άνθρακα, από τον τριπλασιασμό των τιμών του θερμικού άνθρακα που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων δήλωσε φέτος ότι ήταν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις άνθρακα να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό και οι παραγωγοί είχαν λιγότερα επισφαλή δάνεια καθώς και λιγότερες περιπτώσεις απλήρωτων μισθών των εργαζομένων.

Αντανακλώντας τη βελτίωση της κατάστασης για τους ανθρακωρύχους, το ποσοστό του χρέους για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του άνθρακα της Κίνας, Shenhua Energy, μειώθηκε σε περίπου 1,6 για το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους από 5,26 στο τέλος τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η Ινδία, παρουσιάζει επίσης διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα παραγωγής του άνθρακα. Η ινδική κρατική εταιρεία άνθρακα Coal India Ltd (CIL) σχεδιάζει να κλείσει σχεδόν 100 μη κερδοφόρα ορυχεία άνθρακα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 37 μέχρι το τέλος του Μαρτίου το 2018.

Το 2016-2017, ο όμιλος έκλεισε 15 ορυχεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης ορυχείων (από 750 μέχρι σήμερα 394 ορυχεία). Η ομάδα επικεντρώνεται στο κλείσιμο μικρών μεταλλείων (με παραγωγή λιγότερο από 1 εκ. τόνους ανά έτος) και μη κερδοφόρων ορυχείων. Τα μισά από τα 394 ορυχεία υποβαθμίστηκαν μετά από έλεγχο για το έτος 2017-2018, μειώνοντας την τιμή παραγωγής τους.

Φωτό: csec.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.