Ένα νέο έργο παραγωγής ως θετική εξέλιξη για την αγορά ξηρού φορτίου

Ένα νέο έργο παραγωγής ως θετική εξέλιξη για την αγορά ξηρού φορτίου

158
Ένα νέο έργο παραγωγής ως θετική εξέλιξη για την αγορά ξηρού φορτίου

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore έχει λάβει τις πρώτες μισθώσεις εξόρυξης για το μεγάλο έργο θερμικού άνθρακα ‘Wandoan’ στη γεωλογική λεκάνη Surat στην αυστραλιανή πολιτεία Queensland, δήλωσε η κυβέρνηση της πολιτείας. Εκτιμάται ότι το νέο ορυχείο θα μπορούσε να παράγει μέχρι 22 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας ετησίως.

Το νέο έργο παραγωγής θερμικού άνθρακα αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την απόδοση της ναυλαγοράς bulkers καθώς θα προσθέσει ζήτηση για θαλάσσια κάλυψη τονομιλίων.

“Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο άνθρακα αυτής της κλίμακας στη γεωλογική λεκάνη Surat και απαιτεί ακόμα σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι του Gladstone για εξαγωγή”, δήλωσε η κυβέρνηση της Queensland. “Η επιχορήγηση περιλαμβάνει τρεις 27ετείς μισθώσεις άνω των 30.000 εκταρίων (74.000 στρέμματα) για το στάδιο 1 του προτεινόμενου σχεδίου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων”, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν έργο δημιουργεί μια επιπλέον επιβάρυνση  στην υπάρχουσα υπερπροσφορά θερμικού άνθρακα και στην πτωτική τάση των τιμών που απειλεί τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη βιομηχανία. Ωστόσο, η Glencore δήλωσε ότι διατηρούν διαφάνεια με την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν το χρονοδιάγραμμα του έργου και θα επιτρέψουν νέους όγκους παραγωγής μεγάλης κλίμακας μόνο όταν είναι βέβαιοι ότι οι συνθήκες της εργασίας θα επιστρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. “Η προσθήκη σημαντικών νέων τόνων στην αγορά αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την κερδοφορία της υπάρχουσας θερμικής παραγωγής άνθρακα, ενδεχομένως θέτοντας θέσεις εργασίας σε κίνδυνο καθώς η αγορά προσαρμόζεται προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς”, η Glencore πρόσθεσε.

Φωτό: glencore.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.