Αμερικανική απόβαση στο Αιγαίο ;

Αμερικανική απόβαση στο Αιγαίο ;

373
Αμερικανική απόβαση στο Αιγαίο ;

Ένα βήμα μπροστά κάνουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κρουαζιέρας, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να αναλάβουν εκείνες την ευθύνη να φτιάξουν τις λιμενικές υποδομές στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Τα νέα κρουαζιερόπλοια που πέφτουν στη θάλασσα από τις ναυπηγικές κλίνες έχουν τεράστιες διαστάσεις και πολύ απλά, με εξαίρεση αυτό του Πειραιά, δεν χωράνε στα ελληνικά λιμάνια.
Οι πολυεθνικές της κρουαζιέρας έχουν δηλώσει σε ‘Ελληνες αξιωματούχους ότι αν οι ελληνικοί προορισμοί δεν προσαρμοστούν σύντομα θα χάσουν όλα τα μεγάλα πλοία που θα κατευθυνθούν προς την Ασία.
Αλλάζοντας και στάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να αναμειχθούν άμεσα με τους τους πιο hot προορισμούς της χώρας, και να αναλάβουν την ευθύνη να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα λιμενικά έργα, να κατασκευάσουν επιβατικούς σταθμούς και να προχωρήσουν ακόμα και σε παραχωρήσεις σε άλλες εταιρείες. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τους παραχωρηθούν τα ελληνικά λιμάνια.
Από ελληνικής πλευράς έχουν προκριθεί ήδη τα λιμάνια, του Κατάκολου, της Κέρκυρας, της Μυκόνου, του Ηρακλείου και της Ρόδου. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος που θα προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους, αφού οι Αμερικάνοι φαίνεται να ζητούν οι παραχωρήσεις να γίνουν με τον ίδιο τρόπο που παραχωρήθηκαν ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γεώργιος Χριστάκης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.