Απειλή για την Gazprom οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Απειλή για την Gazprom οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

187
Απειλή για την Gazprom οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Świnoujście της Πολωνίας το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου «Cheniere’s Sabine Pass» στη Λουϊζιάνα. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε «ιστορική τη στιγμή», που φέρνει την Πολωνία πιο κοντά στο στόχο της για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αμερικανικό LNG έφτασε, όμως, πριν από λίγες ημέρες και στην Ολλανδία πάλι από την Cheniere Energy, τον μόνο προς το παρόν εξαγωγέα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου προχωρά σε γοργές κινήσεις προς την κατεύθυνση ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης σε φυσικό αέριο των ευρωπαϊκών χωρών, εκμεταλλευόμενη τόσο την άφθονη παραγωγή της σε σχιστολιθικό αέριο, όσο και τις διευρυνόμενες ανάγκες σε ενέργεια της ευρωπαϊκής αγοράς.

Για την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του Ντόναλτν Τραμπ στόχος είναι να περιοριστεί η παρουσία του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Gazprom, στην ευρωπαϊκή αγορά, και να ενισχυθούν, αντιστοίχως, οι πωλήσεις του αμερικανικού LNG, με δεδομένη τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Πριν από λίγες ημέρες στην Αμερικανική Γερουσία ο Damon Wilson, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η εισαγωγή LNG στην Πολωνία και η πρόσφατη επίσκεψη στην χώρα του Αμερικανού προέδρου, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον «να μην επιτραπεί ξανά στην Πολωνία και τους γείτονές της να καταστούν όμηροι» του ρωσικού φυσικού αερίου και της Gazprom.

Φωτό: eswinoujscie.pl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.