Συνάντηση Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) με διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ

Συνάντηση Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) με διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ

273
Συνάντηση Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) με διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2017, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ ΑΕ, συνάντηση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Άγγελου Καρακώστα του προαναφερθέντος Οργανισμού, παρουσία των κ. Κούβαρη Ιωάννη, Μέλος του Δ.Σ, του κ. Γεωργίου Σπύρου, της κας Θεοδώρας Ρήγα και της κας Μπαμπουράκη Χριστίνας, Διευθύντριας και Αναπληρώτριας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης αντίστοιχα, με το Προεδρείο της ΕΕΝΜΑ, απαρτιζόμενο από τους κ.κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη- Πρόεδρο, Αλεξανδράτο Γεώργιο- Γεν. Γραμματέα, Αγγελόπουλο Αλέξιο- Μέλος Δ.Σ. και Συρίγο Ανδρέα – Σύμβουλο επί ναυτιλιακών θεμάτων.

Κεντρικό θέμα συζήτησης, τα βασικά εκκρεμή θέματα ενδιαφέροντος ΕΕΝΜΑ, προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να καταστεί ελκυστικό για τα πλοία του τομέα των «μικρών αποστάσεων» τα οποία ένεκα του trade κινούνται κατά κόρον στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα αιτήθηκε από την πλευρά της ένωσης:

–  Ο ελλιμενισμός των πλοίων του «shortsea shipping» να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα Πειραιά, για ολιγοήμερη παραμονή προκειμένου τα πλοία να μπορούν να  εκτελούν εργασίες ρουτίνας, συντήρησης, προμηθειών, επισκευών μικρής έκτασης κτλ.

–  Απλοποίηση διατυπώσεων για την προσέγγιση πλοίων

–  Επαναπροσδιορισμός των χρεώσεων, καθώς και απαλλαγή από την απαίτηση κατάθεσης κάθε φορά εγγυητικών των πλοίων που καταπλέουν εφόσον η εταιρεία εκπροσωπείται νόμιμα  στην Ελλάδα

–  Εκσυχρονισμό του λιμένα υποδοχής των πλοίων με δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία, ευκολιών για την διεκπεραίωση εργασιών (κατάλληλοι γερανοί, σκάλες κτλ.), καθώς  και λήψη μέτρων ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις

–  Φιλικότερη στο σύνολο τιμολογιακή πολιτική με καλύτερους όρους σε αυτή την κατηγορία πλοίων όταν αυτά θα καταπλέουν τακτικά στο λιμάνι του Πειραιά.

–  Δυνατότητα πέραν του ενός παρόχου για όλες τις υπηρεσίες του λιμανιού

Ο κ. Καρακώστας, από την μεριά του ΟΛΠ ευχαρίστησε το Προεδρείο για τη συνάντηση αυτή, ενημερώνοντας  καταρχήν ότι ο οργανισμός  στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο του επανασχεδιασμού  προκειμένου να βελτιώσει  τις προσφερόμενες υπηρεσίες  και την τιμολογιακή πολιτική η οποία ήταν χαραγμένη εδώ και πολλά χρόνια κάτω από διαφορετικές ανάγκες, ενώ  δεσμεύτηκε άμεσα να εξετάσει και να αντιμετωπίσει σχεδόν στο σύνολό τους τα προαναφερθέντα θέματα/ζητήματα.

Εκτός των άλλων δήλωσε:

–  Ότι μελετάει τον προσδιορισμό ειδικού χώρου 500 μ. στην περιοχή του ΣΕΠ που μπορεί να διατεθεί για την  εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πλοίων εφόσον οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός που πρέπει να διατεθεί

–  Επίσης θα μπορούσε να γίνει στον χώρο μώλου Δραπετσώνας πρυμοδέτηση πλοίων μέχρι 120 μ.

–  Για την τιμολογιακή πολιτική ζήτησε στοιχεία για το μέγεθος και τον αριθμό πλοίων του «shortsea shipping», που καταπλέουν μηνιαίως  στον Πειραιά για περαιτέρω μελέτη και λήψη σχετικών αποφάσεων

–  Επίσης ενημέρωσε ότι μετά από επισκευή οι 3 δεξαμενές (2 σταθερές  και μια πλωτή) ήδη λειτουργούν κανονικά και σύντομα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και άλλη πλωτή δεξαμενή για πλοία μέχρι και 250 μ. μήκους.

–  Ότι ο χώρος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θα βελτιωθεί σημαντικά και θα υπάρξουν σ’ αυτόν παροχές για ηλεκτρική ενέργεια.

Ο κ. Καρακώστας πληροφόρησε επιπλέον για τα επικείμενα σχέδια του ΟΛΠ για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με την κατασκευή ξενοδοχείων, καταστημάτων, μουσείου, κ.ά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.