Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα επεξεργασίας ΥΦΑ στον κόσμο ανήκει στην Shell

Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα επεξεργασίας ΥΦΑ στον κόσμο ανήκει στην Shell

264
Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα επεξεργασίας ΥΦΑ στον κόσμο ανήκει στην Shell

Ο πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Royal Dutch Shell κατασκεύασε τη μεγαλύτερη πλωτή μονάδα επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG Facility) στον κόσμο.

Πρόκειται για το «Prelude», εκτοπίσματος 600.000 τόνων, μήκους 488 μ., πλάτους 74,5 μ. και ύψους 105 μ. Το «Prelude», χωρητικότητας 300.000 GT, κατασκευάστηκε από τα κορεάτικα ναυπηγεία «Samsung Heavy Industries» και η ναυπήγησή του κόστισε πάνω από $10 δις.

Στις 29 Ιουνίου 2017, το «Prelude» αναχώρησε από τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας με την βοήθεια ρυμουλκών, καθώς το ίδιο δεν διαθέτει δικούς του κινητήρες, έχοντας ως προορισμό την Δυτική Αυστραλία και συγκεκριμένα 475 χλμ. (295 μίλια) βορειοανατολικά της παράκτιας πόλης Broome. Εκεί εκτιμάται πως θα παραμείνει ακινητοποιημένο με άγκυρες, τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, με στόχο την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

To «Prelude» θα πλέει σε νερά βάθους 250 μ. και θα αντλεί φυσικό αέριο μέσω υπεράκτιων γεωτρήσεων, το οποίο στη συνέχεια θα συμπιέζεται και θα ψύχεται στους -162 βαθμούς Κελσίου.

Το «Prelude FLNG» αποτελεί ένα σημαντικό project για την Shell, καθώς θα παρέχει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πελάτες της εταιρείας ανά τον κόσμο και θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της θέσης και της επίδοσης του ομίλου στον τομέα του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο το «Prelude», πατώντας εδώ.

Φωτό: shell.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.