Πρόσκληση για δράση, για να γίνει η πετρελαϊκή βιομηχανία περισσότερο ελαστική

Πρόσκληση για δράση, για να γίνει η πετρελαϊκή βιομηχανία περισσότερο ελαστική

95
Πρόσκληση για δράση, για να γίνει η  πετρελαϊκή βιομηχανία περισσότερο ελαστική

Την άποψή του ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να αποφύγει βραχυπρόθεσμα τους παράγοντες που πιθανά να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις επενδύσεις καθώς η αγορά αναπτύσσεται, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Saudi Aramco στην εισήγησή του στην 18η Διεθνή Σύνοδο Πετρελαίου που διεξήχθη στο Παρίσι.
Ο Amin H. Nasser ανέφερε ότι η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δισεκατομμύρια έως το 2050 σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση θα παρουσιάσει ουσιαστική αύξηση σε σχέση με σήμερα. Η αύξηση της ζήτησης θα επηρεάσει το σύνολο των τομέων ενέργειας, ιδιαιτέρως τις ανανεώσιμες πηγές καθώς η αγορά θα μεταβαίνει σταδιακά σε πηγές ενέργειας περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο κος Nasser ανέφερε ότι κρίσιμο σημείο αποτελεί ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού, δεδομένων των περιορισμένων επενδύσεων. Ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα στις στρεβλώσεις από πιθανούς περιορισμούς στην ελεύθερη αγορά, τις διακυμάνσεις στις τιμές και στις πρόωρες προσδοκίες για μια γρήγορη ενεργειακή μετάβαση. «Αν και βραχυπρόθεσμα η αγορά φαίνεται να διαθέτει επαρκή αποθέματα, πιθανόν αυτά να μην επαρκούν αν δεν γίνουν επενδύσεις αξιόπιστες μακροπρόθεσμα, γεγονός που θα αποτελέσει σοβαρή και αυξανόμενη απειλή στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».
Επίσης, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να διαθέσουν τεράστια ποσά για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.
Ο Πρόεδρος της Saudi Aramco έκλεισε την εισήγησή του με μια πρόσκληση για δράση, ώστε η πετρελαϊκή βιομηχανία να γίνει πολύ περισσότερο ελαστική. «Αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα προκύψουν κατά πρόσωπο, η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα στα χρόνια που έρχονται».

Φωτο: ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.