Θετικές προβλέψεις για τη ναυλαγορά των multipurpose vessels

Θετικές προβλέψεις για τη ναυλαγορά των multipurpose vessels

163
Θετικές προβλέψεις για τη ναυλαγορά των multipurpose vessels

Σύμφωνα με την Drewry, παρά το γεγονός ότι οι ναύλοι στην αγορά των multipurpose vessels (MPV) βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης για τη συγκεκριμένη αγορά.
Συγκεκριμένα, η ζήτηση στα χύδην ξηρά φορτία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% το 2018, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα multipurpose vessels στην εν λόγω ναυλαγορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Drewry, το μερίδιο των MPV στα χύδην ξηρά φορτία ήταν περίπου 17% το 2007, που ήταν μια καλή χρονιά, ενώ το μερίδιο που κατείχαν τα MPV στο εμπόριο γενικού φορτίου ήταν κοντά στο 20%. Σε αντίθεση, το 2016, τα μερίδια των MPV στις αγορές χύδην ξηρού και γενικού φορτίου ήταν 14% και 12%, αντίστοιχα.
Oρισμένοι αναλυτές της Drewry θεωρούν ότι τα μερίδια θα αυξηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Επιπλέον, παρά το γεγονός πως η ζήτηση για MPV ήταν αρκετά μειωμένη το 2016, συγκριτικά με το 2015, εκτιμάται ότι μέχρι το 2021 θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4%. Σε ό,τι αφορά την προσφορά των MPV, αυτή αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Οι παραγγελίες νέων πλοίων καθώς και ο ρυθμός διαλύσεων θα διαφέρουν ανάλογα με το αν πρόκειται για απλά MPV ή για project carriers, πλοία τα οποία διαθέτουν εξοπλισμό μεγάλης ανυψωτικής ικανότητας.
Τα τελευταία 5 χρόνια η ναυπήγηση project carriers αυξήθηκε κατά 58% με αποκορύφωμα το περασμένο έτος όταν το ποσοστό αύξησης άγγιξε το 93% σε σχέση με τα 2015, αντικαθιστώντας σταδιακά από την αγορά τα απλά MPV.
Σύμφωνα με την Drewry, το 2018 ο στόλος των απλών MPV θα μειωθεί κατά 4%, ενώ αντίθετα θα σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 4% στον στόλο των project carriers. Το γεγονός αυτό θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ισορροπίας προσφοράς- ζήτησης στην αγορά των MPV.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.