Η εκβάθυνση του Έλβα, έργο-ζωής για το Αμβούργο, προχωρά

Η εκβάθυνση του Έλβα, έργο-ζωής για το Αμβούργο, προχωρά

164
Η εκβάθυνση του Έλβα, έργο-ζωής για το Αμβούργο, προχωρά

Ορισμένα από τα αναγκαία -αλλά για πολλούς αμφιλεγόμενα- έργα για την εκβάθυνση του διαύλου ναυσιπλοΐας στις εκβολές του ποταμού Έλβα κρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λειψίας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν σχεδιαστικά, έτσι ώστε να προστατευτεί το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, στην περίπτωση που οι τοπικές αρχές δεν προχωρήσουν σε αναθεώρηση των σχεδίων και κατάθεση συμπληρωματικών, τότε το έργο θα κριθεί μη συμβατό με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Γερμανίας και υπάρχει κίνδυνος να ματαιωθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Λειψίας έγινε δεκτή με ανακούφιση από την πόλη του Αμβούργου και καθώς φαίνεται το έργο με μικρή καθυστέρηση θα ξαναμπεί εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης, καθώς από την ομαλή εξέλιξη και λειτουργία του εξαρτώνται, εμμέσως και αμέσως, περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας στο Αμβούργο.

Το έργο της εκβάθυνσης μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον της γερμανικής ναυτιλιακής κοινότητας και όταν υλοποιηθεί θα μπορούν να προσεγγίζουν με ασφάλεια το λιμάνι του Αμβούργου -ασχέτως παλίρροιας- ακόμα και τα μεγάλης χωρητικότητας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ θα μπορούν δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να πραγματοποιούν παράλληλη πορεία, εισερχόμενα ή εξερχόμενα ταυτόχρονα από το λιμάνι του Αμβούργου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και θα χρειαστούν δύο χρόνια μέχρι να  ολοκληρωθούν, ενώ τα σχέδια για την εκβάθυνση είχαν πρωτοξεκινήσει πριν από 15 χρόνια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANGELIKA WARMUTH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.