Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Το ΕΚ απέρριψε τη μαύρη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Το ΕΚ απέρριψε τη μαύρη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου

185
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Το ΕΚ απέρριψε τη μαύρη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου τη μαύρη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επιστρέφοντάς την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να την αναθεωρήσει. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η λίστα είναι πολύ περιορισμένη, και θα πρέπει κατά συνέπεια να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει π.χ. τις χώρες που διευκολύνουν τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Η Επιτροπή συμπεριέλαβε στη λίστα έντεκα χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και η Συρία, καθώς κρίνει ότι οι χώρες αυτές δεν μερίμνησαν για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι άνθρωποι και τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους όταν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ.

Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας, θα παραμείνει σε ισχύ ο υφιστάμενος κατάλογος έως ότου η Επιτροπή προχωρήσει στις απαραίτητες αναθεωρήσεις.

Το ψήφισμα (για την απόρριψη της λίστας) εγκρίθηκε με 393 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 210 αποχές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/PATRICK SEEGER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.