Το αναπτυξιακό σοκ του λιμένα Γκντανσκ

Το αναπτυξιακό σοκ του λιμένα Γκντανσκ

141
Το αναπτυξιακό σοκ του λιμένα Γκντανσκ

Ο μεγαλύτερος λιμένας της Πολωνίας, το Γκντανσκ, βίωσε ένα αναπτυξιακό σοκ μέσα στο 2016 και κατάφερε κάτι που πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο σχεδόν αδύνατο: να βρεθεί μεταξύ των έξι μεγαλύτερων λιμένων της Βαλτικής. Πρόκειται για την υψηλότερη θέση που έχει ποτέ «κατακτήσει» ο πολωνικός λιμένας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και τον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό ο μεγαλύτερος πολωνικός λιμένας κατάφερε -για έκτο συνεχή χρόνο- να καταγράψει αύξηση στην διακίνηση εμπορευματικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Αρχή του πολωνικού λιμένα, κατά τους έντεκα πρώτους μήνες του 2016 ο όγκος των μεταφορτώσεων ξεπέρασε τους 36,3 εκατ. τόνους, με τις μεταφορτώσεις άνθρακα να κυριαρχούν (σχεδόν 5 εκατ. τόνοι).

Μεγάλη, επίσης, αύξηση κατέγραψε και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου 2016 από το λιμένα του Γκντανσκ είχαν διακινηθεί 1,27 εκατ. TEUs, 16% περισσότερα σε σχέση με το 2015 και 5% περισσότερα σε σχέση με το 2014, που υπήρξε η καλύτερη χρονιά του λιμένα.

Αυτά τα μεγέθη εάν συνδυαστούν και με τα νέα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του λιμένα (προϋπολογισμού δεκάδων εκατ. ευρώ), θα επιτρέψουν στο Γκντανσκ να βλέπει με αισιοδοξία τον στόχο να καταστεί σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Βαλτικής.

 

Φωτό: portgdansk.pl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.