Oι 100 σημαντικότεροι της διεθνούς ναυτιλίας και οι κορυφαίοι Έλληνες σύμφωνα με...

Oι 100 σημαντικότεροι της διεθνούς ναυτιλίας και οι κορυφαίοι Έλληνες σύμφωνα με τη βρετανική Lloyd’s List

4006
Oι 100 σημαντικότεροι της διεθνούς ναυτιλίας και οι κορυφαίοι Έλληνες σύμφωνα με τη βρετανική Lloyd’s List
Aπό αρίστερα προς τα δεξιά: οι κ. Γιάννης Αγγελικούσης, πρώτος Έλληνας πλοιοκτήτης στην κατάταξη της Lloyd’s List, Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της ΕΕΕ, Γιάννης Πλατσιδάκης, πρόεδρος της Intercargo, Νίκος Τσάκος, πρόεδρος της Intertanko

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες η ετήσια ειδική έκδοση της Lloyd’s List με τους 100 πιο σημαντικούς, πολυσυζητημένους ή ισχυρούς φορείς και προσωπικότητες στην παγκόσμια ναυτιλία. Για μια ακόμα χρονιά μεταξύ των σημαντικών ονομάτων συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες και πρόεδροι θεσμικών φορέων εκπροσώπησης του εφοπλισμού.

Οι πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνονται από τους κ. Xu Lirong της China Shipping Group (πρώτη θέση), τους κορεατικούς κολοσσούς Hanjin Shipping, Korea Development Bank και Korea Inc (δεύτερη θέση) και τους Robert Uggla και Soren Skou της Maersk Group (στην τρίτη θέση).

Ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης (Anangel Maritime Services Inc., Maran Tankers Management Inc. και Maran Gas Maritime Inc.), καταλαμβάνει την έβδομη θέση και είναι ο κορυφαίος Έλληνας πλοιοκτήτης και δεύτερος παγκοσμίως ιδιώτης επιχειρηματίας μετά τον κ. John Fredriksen, ο οποίος καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Τρεις ακόμα Έλληνες πλοιοκτήτες εμφανίζονται στην ετήσια λίστα και στην πρώτη εικοσάδα: ο κ. Γιώργος Προκοπίου (Dynacom και Dynagas) καταλαμβάνει την 12η θέση, η κα Αγγελική Φράγκου (Navios) καταλαμβάνει τη 19η θέση και στην 20η θέση βρίσκεται ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Dryships και Ocean Rig). Στην 23η θέση βρίσκεται ο κ. Πήτερ Λιβανός (Gaslog).

Ο κ. Πέτρος Παππάς (Star Bulk Carriers) καταλαμβάνει την 35η θέση (από την 31η θέση το 2015), στην 42η (από 45η θέση) ο κ. Νίκος Τσάκος (πρόεδρος της INTERTANKO και επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation) ενώ στην 50η (από 52η θέση το 2015) ο κ. Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare).

Την 53η θέση (από τη 48η το 2015) καταλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης (πρόεδρος της ΕΕΕ και συνιδρυτής της Golden Union), στην 60ή (από 47η θέση) ο κ. Πήτερ Γεωργιόπουλος (General Maritime), ενώ στην 61η θέση (από τη 65η το 2015) ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης (Capital Ship Management).

Στην 81η βρίσκεται και πάλι ο πρόεδρος της Intercargo κ. Γιάννης Πλατσιδάκης ενώ στην 95η θέση (από 88η) ο κ. Σίμος Παληός (Diana Shipping).

Την ετήσια λίστα επιμελούνται δημοσιογράφοι και ανταποκριτές της Lloyd’s List από όλο τον κόσμο. Η λίστα σαφώς δεν είναι αντιπροσωπευτική των πιο σημαντικών ή ισχυρών προσωπικοτήτων ή φορέων της ναυτιλίας αλλά αποτελεί ένα βαρόμετρο για το πως ο έγκυρος και ιστορικός βρετανικός δημοσιογραφικός τίτλος αξιολογεί και κατατάσσει τις τάσεις και τους πρωταγωνιστές της αγοράς. Σχολιαστές πάντως επισημαίνουν ότι ο αριθμός των Ελλήνων που εμφανίζονται στη λίστα είναι σχετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τη σημαντικότητα και τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.