Οι αντιδράσεις της αγοράς μετά την εκλογή του Donald Trump

Οι αντιδράσεις της αγοράς μετά την εκλογή του Donald Trump

249
Οι αντιδράσεις της αγοράς μετά την εκλογή του Donald Trump

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

 

Στην τελευταία μας ανασκόπηση, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου όμως ήταν φανερή η επικράτηση του Donald Trump, ηθελημένα αποφύγαμε να σχολιάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κρίναμε σκόπιμο ότι έπρεπε πρώτα να ξεπεραστεί το σοκ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και Παγκοσμίως, ώστε να προσπαθήσουμε να εξάγουμε όσο το δυνατόν πιο λογικά συμπεράσματα.

Την πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι αγορές Παγκοσμίως αντέδρασαν αρνητικά, αλλά την δεύτερη ημέρα όχι μόνο κάλυψαν την πτώση της πρώτης, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παρουσίασαν και περαιτέρω αύξηση. Η θετική αυτή διόρθωση αποδίδεται φυσικά και στις μετριοπαθείς δηλώσεις και συνεντεύξεις  του νέο-εκλεγμένου Προέδρου αμέσως μετά την εκλογή του, καθώς εμφανίστηκε πολύ πιο συναινετικός συγκριτικά με αυτά που εξέφραζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Γεγονός πάντως είναι πως το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών το επόμενο διάστημα θα είναι η μεταβλητότητα καθώς κάποιες από τις εξαγγελίες του εκλαμβάνονται ως θετικές, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία ή οι επενδύσεις στις υποδομές δηλαδή αύξηση των κρατικών δαπανών και κάποιες άλλες ως αρνητικές όπως αυτές που αφορούν το εμπόριο, όπως η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, της NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά, την απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας TPP με την Ασία (η οποία ακόμη δεν έχει επικυρωθεί) και την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα την οποία κατηγορεί για νομισματική χειραγώγηση προς όφελος των εξαγωγών της.

Γενικότερα, η αύξηση του προστατευτισμού, αν όντως υλοποιηθεί, θα επηρεάσει αρνητικά και την Ευρωζώνη και πρωτίστως την Γερμανία σαν εξαγωγική χώρα και μετά την Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Να σημειώσουμε ότι οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο αντιστοιχούν σε 30% του ΑΕΠ, το διπλάσιο της αναλογίας των ΗΠΑ, ενώ οι εξαγωγές της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ, αντιστοιχούν στο 13% των συνολικών εξαγωγών της.

 

3980028

Παράλληλα, ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις που τελικά θα ληφθούν από τον νέο Πρόεδρο, σχετικά με τους μετανάστες αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα.  Το τελευταίο δε, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη καθώς ο Trump παρουσιάζει ένα φιλικά προσκείμενο πρόσωπο προς την Ρωσία και απαιτεί από τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την οικονομική τους συνεισφορά. Οποιαδήποτε αύξηση στις δαπάνες αυτές, θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος Ευρωπαϊκών κρατών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. Αξίζει να επισημάνουμε πως από τα Ευρωπαϊκά κράτη, μόνο η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά στο στόχο του 2% για αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Γεγονός είναι πως η νίκη του Trump, είναι «βούτυρο στο ψωμί» των αντί-συστημικών, λαϊκίστικών κινημάτων, τα οποία ήδη βρισκόντουσαν σε ανοδική πορεία, ιδιαίτερα στην Ε.Ε με όλο και περισσότερους πολίτες να αμφισβητούν την πολιτική που ακολουθείται. Το πρώτο κρίσιμο τεστ είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία για την Συνταγματική αναθεώρηση στις 4 Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία που θα διεξαχθούν και οι Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, με το ακροδεξιό κόμμα να έχει βραχεία κεφαλή, έπειτα θα ακολουθήσει (προφανώς) η έναρξη της διαδικασίας του Brexit και το κυριότερο θα είναι η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία με την Λεπέν να προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει όλες τις ανωτέρω εξελίξεις.

«Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως» καθώς για άλλη μία φορά το ίδιο μοτίβο, αυτό που έχουμε ονομάσει σαν “CapeCoaster” επαναλαμβάνεται.  Η πρώτη εικόνα, για την οποία συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας – ότι ενδεχομένως να στέλνει παραπλανητικά μηνύματα για την αγορά -, είναι ότι ο BDI επιτέλους έσπασε το φράγμα των 1,000 μονάδων και εισερχόμαστε σε ανοδικό ράλι.

 

Φωτο: ΑΠΕ / ΜΠΕ, PETER FOLEY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.