Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ του στόχου μείωσης εκπομπών CO2 από τη...

Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ του στόχου μείωσης εκπομπών CO2 από τη ναυτιλία

66
Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ του στόχου μείωσης εκπομπών CO2 από τη ναυτιλία

Τέθηκε σε ισχύ η παγκόσμια και ιστορική για το περιβάλλον «Συμφωνία του Παρισιού» για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία, όμως, δεν έχει συμπεριληφθεί η ναυτιλία. Παρ’ ολ’ αυτά η Ένωση Δανών Εφοπλιστών θεωρεί ότι ο ναυτιλιακός κλάδος θα πρέπει να συνεισφέρει στο στόχο για την παγκόσμια μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η Anne H. Steffensen, γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών, τόνισε ότι «η ναυτιλία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της με τον ίδιο ρυθμό που το πράττουν και οι άλλοι κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνοντας πως «οι μειώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να είναι ικανές ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού». Η γενική διευθύντρια της Ένωσης πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό σημαίνει πως η ναυτιλία -όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας- θα πρέπει να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές CO2 μέχρι το δεύτερο μισό του αιώνα μας».
Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών εκφράζει την επιθυμία και ευχή της να συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις περί μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θεωρεί ότι ο ΙΜΟ θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ναυτιλία θα συνεισφέρει στον γενικότερο στόχο της παγκόσμιας κοινότητας για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της η Ένωση έχει διεξάγει επιστημονική έρευνα για τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση του CO2 από τα πλοία και να καταστεί η ναυτιλία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές CO2. Αρχικός στόχος είναι η κορύφωση των εκπομπών ρύπων στη ναυτιλία να συντελεστεί έως το 2025 και εν συνεχεία θα πρέπει οι εκπομπές να μειωθούν σε περίπου 400 μεγατόνους CO2 έως το 2050, που σημαίνει μείωση σχεδόν στο μισό σε σχέση με σήμερα. Τέλος, την περίοδο από το 2050 έως το 2100 στόχος είναι να καταστεί η ναυτιλία ολότελα «καθαρή» από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/AN TU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.