Ρωσο-ινδική συμφωνία εξαγοράς διυλιστηρίου στην Ινδία

Ρωσο-ινδική συμφωνία εξαγοράς διυλιστηρίου στην Ινδία

74
Ρωσο-ινδική συμφωνία εξαγοράς διυλιστηρίου στην Ινδία

Συμφωνία εξαγοράς του 2ου μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ινδίας (Vadinar) που ανήκει στην ινδική Essar Oil Ltd. από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft PJSC, ανακοινώθηκε προ ημερών. Η συμφωνία, το τίμημα της οποίας ανέρχεται στα $12,9 δις, προβλέπεται να μειώσει σημαντικά την αποστολή φορτίων μαύρου χρυσού από τις εταιρείες του Περσικού Κόλπου στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη πετρελαιαγορά της Ινδίας.
Η προσφορά ρωσικών εταιρειών με επικεφαλής την Rosneft PJSC επιβλήθηκε άλλων προσφορών από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου επιθυμεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή μαύρου χρυσού, ώστε παράλληλα με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της στη Βενεζουέλα να υπερκεράσει τις χώρες του Κόλπου οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των εισαγωγών της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο.
Η Rosneft προσβλέπει στην αγορά των 1,3 δις. κατοίκων της Ινδίας, η οποία εισάγει πάνω από το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο και που προβλέπεται να αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα κατανάλωσης μαύρου χρυσού ως το 2040. Η συμφωνία προβλέπει επιπλέον τη διαχείριση περίπου 2.700 πρατηρίων βενζίνης της Essar Oil, κίνηση που επεδίωκαν και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η ολλανδική Shell και η βρετανική BP, δεδομένου ότι οι πωλήσεις της Essar απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά.
Η Rosneft μέσα από τη συμφωνία διαβλέπει προοπτικές ανάπτυξής της γενικότερα στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες) αλλά και του Ειρηνικού (Αυστραλία). Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση της Rosneft έρχεται ως απάντηση στις αντίστοιχες κινήσεις εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία κυριαρχείται από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.