Στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας με Ιράν

Στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας με Ιράν

113
Στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας με Ιράν

Θέματα ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα, Ματζίντ Σαμπεστάρι.
Όπως ανακοινώθηκε η διμερής ενεργειακή συνεργασία έχει ήδη αναπτυχθεί με θετικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή, επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών με όρους αμοιβαίου οφέλους.
Εν τω μεταξύ το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τη Ρωσία πρόκειται να παραλάβουν τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που είχαν υπογράψει με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, τα δύο μέρη πρόκειται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ό,τι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, θα ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και θα καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στόχος του Μνημονίου είναι να τεθεί το πλαίσιο για τη δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ ενός έτους, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί η διάρκειά του.

Φωτο: ΑΠΕ / ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.