Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική

Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική

101
Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική

Aπό την ROSATOM State Corporation, την κρατική εταιρεία πυρηνικών της Ρωσίας, ανακοινώθηκε ότι στα σχέδια της εταιρείας, που εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που φέρει τον τίτλο «Program for Innovative Development and Technological Modernization» με ορίζοντα το 2030, είναι η κατασκευή στην Αρκτική μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας χαμηλής παραγωγικής ικανότητας.
Ο νέος σταθμός θα διευκολύνει σημαντικά την εξερεύνηση του εδάφους της Αρκτικής που ανήκει στη ρωσική επικράτεια.
Ο νέος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα διαθέτει (τουλάχιστον) έναν αντιδραστήρα ισχύος από 1 έως και 300 μεγαβάτ. Η ενέργεια, που θα παράγεται στο συγκεκριμένο σταθμό, όπως αναφέρεται από την «Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία», θα τροφοδοτεί τις στρατιωτικές και μη εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στην περιοχή της Αρκτικής, είτε αυτές είναι παράκτιες είτε θαλάσσιες, ενώ στόχος είναι ο σταθμός να τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Να σημειωθεί ότι Αρκτική, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες μελέτες, διαθέτει πλούσια ενεργειακά αποθέματα, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω ένταση τις σχέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στην Αρκτική υπάρχουν ενενήντα δισεκατομμύρια βαρέλια μη καταγεγραμμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου καθώς και 1.669 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STEFAN HENDRIKS / ALRED WEGENER INSTITUTE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.