Αναγέννηση της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν με ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεκάδων δις...

Αναγέννηση της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν με ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεκάδων δις δολαρίων

57
Αναγέννηση της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν με ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεκάδων δις δολαρίων

Στα σχέδια της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) είναι η άμεση έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για δικαιώματα ανάπτυξης νέων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα, με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν να έχουν χρονική διάρκεια από έξι έως και δώδεκα μήνες.
Να σημειωθεί ότι οι νέες συμβάσεις με την ονομασία IPC- Iran Petroleum Contract αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου της χώρας για αύξηση της παραγωγής αργού στα προ κυρώσεων επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτών των νέων συμβάσεων οι αρμόδιες ιρανικές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει σχέδια για προσέλκυση επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλους τους τομείς και κλάδους της βιομηχανίας πετρελαίου μέσα σε μια πενταετία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Shana, o Ali Kardor, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Διευθύνοντα Συμβούλου της NIOC, σε δηλώσεις του προ ολίγων ημερών είχε αναφέρει ότι προς το παρόν 34 ξένες εταιρείες έχουν εκφράσει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για υποβολή προσφορών.
Στόχος της Τεχεράνης είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην χώρα, οι οποίες θα επιτρέψουν την αναγέννηση της ενεργειακής της βιομηχανίας, που αποτελεί και τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της. Η κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ρουχανί ευελπιστεί ότι σε ετήσια βάση μπορούν να εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των $50 δις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Άλλωστε, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η ιταλική ENI SpA και η γαλλική Total SA έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.

Φωτό: en.nioc.ir

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.